Автономни коли тръгват по британските пътища

Самоуправляеми автомобили се очакват по пътищата във Великобритания тази година
(снимка: CCO Public Domain)

Самоуправляеми превозни средства могат да тръгнат по пътищата на Обединеното кралство до края на тази година, заяви правителството. Автоматизираните системи за поддържане на движението в лентата (ALKS) ще бъдат първият вид легализирани коли за „хендсфри шофиране”, казват от Министерството на транспорта.

ALKS технологията контролира позицията и скоростта на автомобила при движение в една лента, но само при скорости до 60 км/ч, отбелязва BBC. Застрахователите на Острова пък предупредиха, че правителственото определение на ALKS като „самоуправляемо” е подвеждащо.

По-рано правителството планираше новите закони да бъдат въведени до пролетта на 2021 г. След консултация миналата година бе решено превозните средства с технология ALKS законно да бъдат определени като самоуправляеми.

Правителството потвърди, че от шофьорите няма да се изисква да следят пътя или да държат ръцете си на волана, когато автомобилът се движи в режим на автономно управление.

Все пак всеки водач ще трябва да остане нащрек и да може да поеме контрола, когато системата го поиска, в рамките на 10 секунди. Ако водачът не реагира, превозното средство автоматично ще включи аварийните си светлини, за да предупреди близките превозни средства, и ще намали скоростта.

Комисията по магистралите сега се консултира относно правилата, които трябва да бъдат включени в новите закони, за да гарантира, че технологията ще се използва безопасно.