WD Ultrastar DC HC550 + DC SN640: надеждно хибридно съхранение

Съвременните технологии правят SSD дисковете не само бързи, но също надеждни и дълготрайни
(снимка: Western Digital)

За дигиталната трансформация на бизнеса се говори от няколко години, но бумът на пандемията рязко ускори прехода на организациите към лелеяната дигитализация. 2020 година бе време на тектонична промяна, която принуди всички да „скочат в облака”, да общуват виртуално, да споделят онлайн и да мигрират всичко възможно в мрежата.

Както комуникациите, така и съхранението на данни преживяха „взрив” – капацитетите нараснаха многократно. При това бързо мащабиране хибридното съхранение на данни се оказа особено ценно. Една от блестящите рецепти за корпоративните организации е съчетаването на класическите твърди дискове от фамилията WD Ultrastar 18, в частност модела WD Ultrastar DC HC550, и полупроводниковите (SSD) носители WD Ultrastar DC SN640 на Western Digital.

Възходът на флаш паметта

Когато технологията на флаш-паметта се появи за пръв път в света на ИТ, използването ѝ от предприятията беше ограничено поради високата цена. Постепенно обаче търсенето се увеличи, което накара производителите да увеличат производството. В даден момент дори се оказа, че има свръхпредлагане, което закономерно доведе до понижаване на цените.

Станаха популярни масивите, изградени изцяло от флаш-памети, подходящи за определени корпоративни приложения за съхранение. Но много предприятия избират хибридните масиви за съхранение пред тези, които са „изцяло флаш”, тъй като тази комбинация дава по-голяма надеждност, наред с бързина и ценова ефективност за по-голям обем.

Традиционният твърд диск

Класическите HDD се считат за вид енергонезависима памет, което означава, че те запазват съхранените данни дори без електрическо захранване. Въпреки нарастващата популярност и спадащите цени на SSD, твърдите дискове продължават да се използват в много компютърни устройства днес – поради огромното количество данни, които могат да съхраняват.

Един от недостатъците на твърдите дискове е относително по-ниската им производителност в сравнение със SSD – предлагат от 75 до 200 входящи/изходящи операции в секунда (IOPS) и средна латентност между седем милисекунди (при въртене със скорост 4200 об/мин) и две милисекунди (при 15 000 об/мин).

Дисковете WD Ultrastar са известни със своите иновативни характеристики и висока надеждност
(снимка: Western Digital)

Традиционно ИТ отделите увеличават производителността на масивите за съхранение, като добавят повече твърди дискове и ги настройват да работят така, че да се чете и пише предимно външната част на въртящите се плочи.

Предимствата на SSD

SSD дисковете използват много по-малко енергия от тези с метална плоча по време на работата си и предлагат по-бързо време за реагиране – с по-ниска латентност. При корпоративните приложения това значи по-бързи операции. Съвременната технология за производство на полупроводникови носители от корпоративен клас позволява SSD дисковете да са хем бързи, хем надеждни, хем дълготрайни и издръжливи.

Хибридното решение

Хибридните решения, съчетаващи класически твърди дискове и SSD, са разработени, за да се възползват от предимствата на двете технологии. При тях се увеличават IOPS и намалява латентността. В същото време се запазва възможността за побиране на огромни обеми от данни.

За повечето организации по-ниската цена на гигабайт прави хибридните масиви за съхранение предпочитан избор. Освен че тези конфигурации са по-икономични, ето още няколко неща, които правят хибридите по-добър вариант за предприятията:

  • много по-добра производителност от решение за съхранение, базирано изцяло на твърди дискове;
  • съчетаване на двете желани качества – висока скорост и същевременно голям капацитет;
  • пълна готовност за съхранение, архивиране и бързо възстановяване.

Една от стойностните комбинации за съчетаване на HDD и SSD са твърдите дискове от фамилията WD Ultrastar DC HC и полупроводниковите носители WD DC SN640.

WD Ultrastar DC HC550 + DC SN640

Твърдите дискове WD Ultrastar DC HC550 имат потенциално огромен капацитет за съхранение. Със своите до 18 терабайта такъв HDD може да осигури до 29% повече капацитет в същия форм-фактор като 14 TB диск. Когато дисковете са с голям капацитет, те позволяват на центровете за данни да редуцират капиталовите вложения, намалявайки цената за хардуера и съпътстващите го разходи.

WD Ultrastar DC HC550 има огромен капацитет за съхранение и висока енергийна ефективност
(снимка: Western Digital)

В същото време дисковете WD Ultrastar DC HC550 обещават висока енергийна ефективност. Например, център за данни, използващ 18 TB дискове вместо 14-терабайтови, консумира 21% по-малко електроенергия на терабайт в режим на готовност. Това води до значително намаление на общата цена на притежание. До голяма степен тази ефективност се дължи на хелиевата среда в диска: когато корпусът на диска е изпълнена с хелий, вместо с въздух, съпротивлението при въртенето на диска е много по-малко.

Наред с това WD Ultrastar дисковете са известни със своята надеждност. По същество зад името на серията се крие производствената технология на Hitachi, която бе придобита от Western Digital и е известна с надеждните си решения, сподели Николай Вачев,  Управител на „АДСИС” ЕООД, официален риселър/интегратор на WD/HGST у нас. По показателя „междинно време до срив” (MTBF) тези дискове са оценени на 2,5 милиона часа (стандартно този показател е между 100 хил. и 1 млн. часа). Това позволява на производителя да даде 5-годишна гаранция за устройствата.

Спецификациите на WD Ultrastar DC HC550 включват още:

  • форм-фактор: 3,5 инча
  • интерфейси: SATA 6Gb/s или SAS 12Gb/s
  • буфер за данни: 512 MB
  • скорост на въртене: 7200 об./мин.
  • грешки: 1 на 10¹⁵
  • достъпност: 24х7
  • работно натоварване: до 550 терабайта на година.

Полупроводниковите дискове WD Ultrastar DC SN640 са проектирани за вграждане в шкафовете на центровете за данни, където да осигурят бързо реагиране с ниска латентност за корпоративните приложения при зареждане, кеширане и първично съхранение. Така се постига високо качество при смесени натоварвания, типични за корпоративната среда – виртуализация, уеб-сървъри, файлови сървъри, пощенски сървъри и др.

WD DC SN640 е проектирани за корпоративни приложения в центровете за данни
(снимка: Western Digital)

Серията е разработена с редица технологии за опазване на данните, като например защита при прекъсване на електрозахранването, функции „сигурно изтриване” и „моментално сигурно изтриване”, които са приложими при демонтиране. Има и функция за самокриптиране, която предпазва данните и осигурява съответствие със строгите регулации за защита на данните.

WD Ultrastar DC SN640 използва интерфейс PCI-E 3.1×4 и протокол NVMe, което го прави няколко пъти по-бърз от SATA III; пропускателната способност е 4000MB/s, в сравнение с 600 Mbps при по-старата технология. Реалната скорост на трансфер на данните е над 3000 MB/s. Това допълнително намалява общата цена на притежание за собствениците на центрове за данни.

Спецификациите на WD Ultrastar DC SN640 включват още:

  • интерфейс: PCIe Gen 3.1×4
  • форм-фактор: 2,5 инча 2, 7 мм
  • Издръжливост (MTBF): 2 милиона часа

WD Ultrastar DC HC550 и DC SN640 дисковете са достъпни на пазара у нас от АДСИС – официален риселър/интегратор на WD/HGST – както поотделно, така и в сървърна конфигурация, поясниха от компанията, която предлага солидно портфолио от сървърни и сторидж решения на водещи световни марки.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар