Covid в Тайван застрашава производството на чипове

Глобалната криза с чиповете се усложнява от разпространението на Covid в Тайван
(снимка: CC0 Public Domain)

Нарастването на броя на случаите на Covid в Тайван може да засегне дейността на местната полупроводникова индустрия, което ще засили още повече глобалния дефицит, предупредиха анализатори.

След като продължително време в страната имаше минимално количество новозаразени – по 1-2 души на ден, през последните дни се наблюдава рязко увеличение: на 10 май заразените бяха 16, после 21, сетне 25, 24 души на 14 май, после 185 заразени на 15 май, за да се стигне до 207 заразени в неделния ден.

Още в сряда, когато бяха отчетени 16 новозаразени, няколко тайвански компании затегнаха своите мерки за превенция от вируса и забраниха посещенията на гости във фабриките си. Това бяха TSMC, Foxconn, Quanta Computer и Compal Electronics.

Заедно с това TSMC е наредила на служителите си да провеждат всички срещи с клиенти само онлайн. Във фабриките се забраняват и големите събирания на много хора на едно място.

Foxconn и Quanta временно са затворили своите кафенета и са ограничили „обмена” на служители между различните си етажи и различните сгради, съобщава Taiwan News в репортаж по темата.

TSMC в момента контролира 56% от световното производство на полупроводникови компоненти по договор. Индустрията работи при голямо натоварване в условията на глобален дефицит, така че всички допълнителни фактори, водещи до смущения в бизнеса, ще имат негативен ефект.

Коментари по темата: „Covid в Тайван застрашава производството на чипове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ковида мина , да плашат с друго за вдига на цените.

    И лъжата с водата не минава , строят е аризона където няма вода.

Коментар