Необходима ли е HarmonyOS на пазара?

Операционната система на Huawei има за задача да покори 16% от мобилните устройства до края на 2021
(снимка: Huawei Mobile)

Когато става дума за операционни системи за смартфони, Android е безспорно голямото име: според статистиката за 2019 г., 87% от всички смартфони работят с операционната система на Google. Въпреки това Android може да се изправи пред най-голямата заплаха за съществуването си досега – и не става дума за iOS.

HarmonyOS, операционната система на Huawei, има за задача да покори 16% от пазара до края на 2021 година. Освен на собствените телефони на Huawei тя може да работи и на устройства на други производители като Xiaomi, Oppo и Vivo, които в момента са на Android.

Какво е HarmonyOS?

През 2019 г. започна търговска война между САЩ и Китай, в рамките на която Huawei пострада значително: продуктите на компанията бяха забранени за продажби в САЩ, припомня TechRadar. Като част от рестрикциите на САЩ, на Huawei бе забранено да използва каквито и да било приложения на Google в бъдещите си телефони с Android – включително Google Play Store, Gmail, Maps и др. Малко по-късно Huawei представи HarmonyOS, собствена операционна система.

HarmonyOS (по-рано с кодово име HongMeng) е платформа, предназначена за различни устройства. Тя се появи първо на IoT устройства като смарт дисплеи или интелигентно домашно оборудване, след това премина към телевизори и сега „идва” при телефоните, таблетите и смарт часовниците. Тепърва операционната система ще „дебютира” в този сегмент. Някои пазарни наблюдатели смятат, че предстоящият Huawei P50 ще бъде първият телефон с предварително инсталирана Harmony OS.

Широка перспектива

Като се има предвид политическата ситуация между САЩ и Китай, не е чудно, че Huawei застава с такава предизвикателна и уверена позиция – да прави собствена ОС. Фирмата е достатъчно популярна по цял свят, името ѝ е известно, харесвано – нейните смартфони са сред най-продаваните в глобален мащаб.

Според изтекла информация на китайската платформа за социални медии Weibo, по отношение на HarmonyOS „някои производители на мобилни телефони също се свързват и имат планове да се адаптират”. MyFixGuide твърди, позовавайки се на „отделен източник”, че компании като Xiaomi, Oppo, Vivo и Meizu са сред въпросните марки, готови да скочат на новия влак.

Това, разбира се, не означава автоматично, че те ще се откажат от Android и ще мигрират към чисто новата алтернатива на Huawei. Но тази новина наистина дава на HarmonyOS така необходимата легитимност.

Досегашните информации сочат, че HarmonyOS ще бъде безплатна за използване, стига да са налице устройства, които работят с нея. И тъй като смартфоните на Huawei и на марки като Xiaomi са относително достъпни, това няма да е кой знае колко трудно.

Скрит коз

Ходът на Huawei изглежда добре обмислен и идва в добър момент. Компанията възприема подхода „едно ядро за всички различни устройства”. По този начин Huawei може да създаде споделена екосистема от различни устройства, което означава удобство за потребителите, а за разработчиците означава спестяване на време. Всички обновления и актуализации ще идват много бързо и с лекота.

Но съвместимостта е голям фактор. При общо ядро за различните видове техника едно ново приложение може бързо да бъде разгърнато върху множество различни устройства – в автомобила, интелигентния часовник, фитнес тракера и високоговорителя. И поради общото ядро ще работи в отлична синхронизация.

Това не е нов подход на пазара. По-рано сме виждали подобно нещо с Windows Phone, който имаше споделено ядро с Windows 10. Huawei обаче има още по-голямо предимство: съвместимостта с Android.

Всичко това означава, че притежателите на Android устройства могат скоро да бъдат изкушени. Което може да означава и голям потенциал за преразместване на пазарните дялове.

Да поживеем, да видим

Разбира се, всичко това са големи приказки в момент, в който новата операционна система все още не се е появила в пълния си блясък, камо ли пък да е започнала да трупа пазарен дял. Това оставя нейното бъдеще пред голям въпросителен знак и никой не може да каже със сигурност дали наистина тя ще съперничи на Android и iOS.

При всички случаи за потребителите е обещаващо да има по-голям избор и по-голяма конкуренция на ниво софтуер, особено ако това идва в условия на съвместимост между голям кръг хардуерни устройства.

За никого не е тайна, че при сегашната доминантна позиция на определени разработчици „всички смартфони изглеждат еднакво” за много потребители. Наличието на избор ще даде на потребителя нещо ново, нещо различно, а разнообразието на пазара ще позволи на повече марки да добият своя отличителен облик.

Коментари по темата: „Необходима ли е HarmonyOS на пазара?”

добавете коментар...

  1. ВиК

    Винаги има нужда от алтернатива. Аз съм за тази система и за марката.

  2. :o)

    Нагледали сме се на софтуерни лайна , които нямат съвместимост с нищо и ти правят живота труден. Не случайно най-голямата компания в света – Samsung мина на ANDROID.
    И те имаха собствена операционна система, ама някой знае ли я?
    Не и тия , дето лаят по-надолу.

    А иначе досега в комунистическа страна аз не съм видял да е излязло нещо, което целия свят да ползва и да работи. Освен ковид вируса де, него го направиха доста успешен

  3. Фофу

    ха 17/05/2021 21:39 Комбинирай се с оня дето обикаля да обяснява колко лошо е да се работи дистанционно и как хората чакали с нетърпение да побегнат към офисите.

  4. ха

    Аз пък чакам за робовладелска ОС, но никой не желае да ми прави такава…

  5. P40

    В такъв случай продължаваш да използваш “демократичните” ОС!

  6. тц

    Комунистическа ОС, айде нема нужда!

  7. Българин

    Статията ви не струва. Винаги е добре да има конкуренция. Особено когато единия играч използва техники на изнудване и рекет, за да убие конкуренцията.

  8. Иван

    Качвам Appgallery на телефон с андроид, ей така да го разгледам, и ми пише, че трябвало да ми изтегли информация за всички приложения и коментари от google playstore, иначе нямало да работи и…. —> айде в кофата.

  9. Anonymous

    Що за въпрос? Разбира се необходима е винаги да има алтернатива за борбра срещу монополизма.

Коментар