Германия се бои, че хакери ще нападнат болниците

Хакерите застрашават и здравната система, предупреди германска агенция за киберсигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Германските болници може да са изложени на повишен риск от хакерски атаки, заяви ръководителят на агенцията за киберсигурност в страната. Това изказване дойде след две опустошителни дигитални атаки този месец срещу ирландското здравно обслужване и американски горивопровод.

Ирландската здравна служба затвори своите ИТ системи миналия петък, за да ги предпази от „значителна“ атака с рансъмуер, което може да съсипе диагностичните услуги, процесите на тестване за Covid-19, съобщи Ройтерс.

Германските клиники също са били обект на поредица от кибератаки през последните пет години, а Арне Шьонбом, президент на федералната агенция за киберсигурност, каза пред вестник Zeit Online, че вижда „по-голяма опасност за болниците“.

По неговите думи, много немски фирми са изложени на повишен риск да бъдат обект на хакерски нападения поради наложената практика на отдалечена работа заради Covid-19.

„Много компании трябваше да разрешат домашните офиси за кратко време“, каза той и добави, че в резултат техните ИТ системи са уязвими за атаки. „Често пъти компаниите преодоляват пропуските в сигурността си твърде бавно“, предупреди Шьонбом.

Коментар