Европа изгражда ново поколение Galileo сателити

Понастоящем системата Galileo включва 26 сателита от първо поколение
(снимка: ESA)

Европейската космическа агенция (ESA) е избрала компаниите Thales Alenia Space и Airbus Defense & Space за изграждане на две семейства космически апарати, които ще съставят второто поколение сателити за навигационната система Galileo.

Договорите за 12 сателита възлизат на 1,47 милиарда евро и обхващат проектирането и строителството, съобщи Spatial Source. Понастоящем системата Galileo включва 26 сателита от първо поколение. 12-те нови сателита от второ поколение вече са в процес на производство и тестване.

Очаква се първият от новите спътници от Galileo да бъде изстрелян до 2025 г., повишавайки точността, предоставяна на потребителите, от метър до дециметър. Сателитите от втора генерация ще разполагат с:

  • електрически задвижващи системи;
  • напълно цифрови полезни товари, които могат лесно да бъдат преконфигурирани в орбита;
  • междусателитни връзки, които ще позволят на всеки сателит да се самопроверява, намалявайки зависимостта от наличието на наземни инсталации;
  • по-мощни навигационни антени;
  • усъвършенствани защитни механизми срещу заглушаване и подправяне;
  • по-точни атомни часовници.

G2 ще имат и някои нови възможности, включително двупосочна комуникация с хора в беда по време на спешни случаи при търсене и спасяване. Нов авариен механизъм ще даде на властите възможност да отправят предупреждения към хората в опасни зони, като например по време на цунами или земетресения. Тези предупреждения ще бъдат предоставяни независимо от доставчиците на телекомуникационни услуги, като се използват навигационни сигнали на Galileo като услуга за еднопосочни съобщения.

Системата Galileo ще се управлява от Агенцията на ЕС за космическата програма EUSPA със седалище в Прага. Двата органа си партнират за развитието и операциите на Galileo, докато ESA отговаря за проектирането, разработването, снабдяването и качеството на сателитите и наземната инфраструктура.

Коментари по темата: „Европа изгражда ново поколение Galileo сателити”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Чебурашка кукла фофа руският агент под прикритие си пиива водица от Перковска рекица, затова нищо не знае ама се пъне

  2. Фофу

    Отговор от България: Атома не е отровен. Ако обаче са много атоми от дадена отрова, тогава са отровни.
    Радиацията от своя страна в по-големи количества е опасна за здравето и/или живота. Но пак зависи кой питаш. Ако питаш Позитанските експерти ще ти кажат, че Чернобилската радиация е полезна за здравето, защото се излъчва от реактор строен при комунизма. А всичко построено при комунизма излъчва здравословните вълни на ком. партията, които лекуват и съживяват умрели.

  3. Anonymous

    Въпрос от фукушима :

    Атома отровен ли е ?

  4. Anonymous

    по-точни атомни часовници.

Коментар