Уред на сибирски учени предсказва земетресения

Преносимият геофизичен регистратор МГР-01 прогнозира земетресения и оценява сеизмичната опасност на дадена територия

Преносимият геофизичен регистратор МГР-01 прогнозира земетресения и оценява сеизмичната опасност на дадена територия

Сибирски учени разработиха уникален уред за предсказване на земетресения. Устройството наподобява куфар и тежи само 3 килограма, съобщават от Института за мониторинг на климатичните и екологични системи в Томск.

Преносимият геофизичен регистратор МГР-01 прогнозира земетресения и оценява сеизмичната опасност на дадена територия. Уредът ще се използва за измерване на електромагнитни полета, излъчвани от Земята.

Работата на уреда се базира на фиксиране на електрическите разряди, които възникват в резултат на движението на тектонични блокове. Устройството е придружено от софтуер и алгоритми за прочитане на електромагнитните сигнали.

Уредът се настройва лесно и може да работи в режим на мониторинг, за да следи опасни геологични процеси, като освен е подходящ и за изследване на определени територии.

Сибирските учени вече са тествали своята разработка във Виетнам, на мястото, където предстои да бъдат изградени две атомни електроцентрали. След аварията във Фукушима виетнамците решиха да изследват опасността от земетресения на избраните територия за построяване не двете АЕЦ.

Коментари по темата: „Уред на сибирски учени предсказва земетресения”

добавете коментар...

  1. анонимен

    Митьо, абе как стига с тея глупости като дизайн бе! Като не ти харесват красивите и спретнати неща иди си купи ново Волво и му смачкай тенекиите с дървен чук! Имам един авер, мексиканец, инженер. Казва: “Единствената разлика между руската и американската индустиална техника е, че американската трябва да я смазваш понякога, а руската може и никога”. В смисъл – и едните и другите дялат с теслата, ама на руснаците теслата им е тъпа. Една работа е добре да е здрава и функционална, но е още по – добре и ако има добър дизайн. Да има вид на професионално оборудване, а не на прототип.

  2. Димитър Иванов

    Към фофуфен – я наистина се замисли – това е уред за предвиждане на земересения, нито е моден продукт, нито даже потребителски продукт, стига с тези глупости като дизайн и т.н. Като някакво стадо са голяма част от хората, гледат, възхищават се и преимат, нещо само което им харесва на външен вид…

  3. фофуфен

    На картинката – краен продукт с вид на прототип. Характерно за руснаците. Страхотни хрумвания, страхотно здрави и функционални неща, но с дизайн като от гаражен производител.

Коментар