Кандидати отказват работа, ако трябва да стоят 100% в офиса

Липсата на възможност за работа от дистанция кара някои кандидати да отхвърлят предложенията
(снимка: CC0 Public Domain)

Раздвижване на пазара на труда у нас и сериозен ръст при обявите за работа се наблюдава с идването на лятото. В момента обявите за работа са с над 30% повече спрямо броя им от преди ковид кризата, сочи анализ на Adecco България.

Увеличение не е моментно, а тенденция за последните месеци, която показва стабилен ръст в броя на обявите. Към момента най-много кадри се търсят за ИТ сектора, автомобилната промишленост, аутсорсинга и производствения сектор.

Но активните кандидати в този период са малко и компаниите по-трудно намират кадри. С облекчаване на мерките, повечето хора искат да наваксат за локдауна с пътувания и социални събирания и да се посветят на лятото, затова и са по-малко активни в търсене на ново работното място.

Същевременно, пандемията даде силен тласък на работата от разстояние, а това е структурна промяна, която ще се запази и в бъдеще. Прочуване на Adecco Group в Западна Европа установява, че броят на обявите за работа, в които се споменават възможности за отдалечена работа, се е увеличил със 126% за периода между май 2020 г. и април 2021 г. в сравнение с предходната година.

Важно е да се отбележи, че гъвкавите форми на работа не са само резултат от пандемията, но тя всъщност е ускорила този процес. В България тенденцията към работа от разстояние е дори значително по-видима.

„Вече в над 60% от обявите се споменава възможността за дистанционна работа, докато преди пандемията този дял беше едва 10-15%. Любопитно е, че задължителното 100% присъствие в офиса може да стане причина за отказ на предложение за работа”, коментира Надежда Василева, директор „Подбор на кадри” в Adecco България.

По нейните думи, липсата на гъвкавост и възможност за работа от дистанция кара някои кандидати да отхвърлят предложението само поради тази причина, дори и ако останалите условия в пакета ги удовлетворяват. Част от мотивите за това са, че немалка част от служителите, които не са от София, вече са се завърнали по родните си места, освободили са жилищата в столицата и работят от вкъщи.

Компаниите на българския пазар по-скоро няма да запазят изцяло дистанционния модел на работа, но ще преминат към хибриден вариант, веднага щом противоепидемичните мерки в страната го позволяват, сочи анализът.

Към момента големите компании, особено от аутсорсинга и ИТ сектора, както и тези в сферата на услугите, основно прилагат политики за работа от разстояния без посещения в офисите си.

Компаниите с по-малък брой служители прилагат политики на хибриден модел на работа, като постепенно се завръщат към работата в офисите, особено, когато има възможност за физическо „отделяне” на служителите един от друг в офиса. Най-малките фирми обаче са вече почти 100% отново в офиса.

Коментари по темата: „Кандидати отказват работа, ако трябва да стоят 100% в офиса”

добавете коментар...

  1. Saevar

    напълно съм съгласен с ха, според мен е най-добре да се работи поне 2 или 3 дена в седмицата от вкъщи, или поне така го направиха в корпорацията в която работя сега като се връщаме към офиса, мисля че така е най-честно и удобно за двете страни

  2. :o)

    Чета смехории по цял ден. Базирани на ресърча на някаква компания АДЕКО, която работи в “ИТ” бизнеса , като вика “ИТ” главно на някакви кодери и съпортаджии. Не са чували за фирми предлагащи хардуер, компютърни магазини, ритейли, геймърски шопове – тея не са “ИТ”…
    само кодерчета, сис админчета и аутсорсчета 🙂

  3. ха

    Не си мислете, че конкретната работа извършвана от служителя на фирмата е точно нужното на самата фирма!!! Малките фирми обслужват големите, а едно от нещата е техните служители да си кротуват в нишата. Така да се каже като работиш от вкъщи, то никой не те контролира и ти например спокойно може да си работиш по свои проекти. Да, ама това е именно нещото, което фирмите не обичат да правите. Решението е да си стоите в офиса, където пак вероятно активната ви работа е час и половина два, а останалото време си го губиш в интернет. Но там вероятността да започнете свои проекти е почти нулева.

    Казано накратко – работата вкъщи е добра за служителя и дори пести пари на работодателя, но изпуснатия контрол над служителя е бомба със закъснител… Ако се направи статистика колко служители си сменят работата, то ще се окаже че тези работещи вкъщи го правят много по-често, защото е и много по-лесно от организационна гледна точка.

  4. Анонимен

    Няма да им стъпя в офиса. Друго си е да си лежа в леглото по пижама и да си работя.

  5. Бейб,64

    Може да е парадоксално,но рботата от вкъщи прави човека по-отговорен към задълженията си и по -заинтересован да ги изпълнява добре.
    Да работиш от вкъщи не означава да си слободен,а да си свободен в избора си и този избор да ти носи удовлетворение.
    Освен това, липсата на дразнители от плътните колегиални присъствия и липсата на вечната “конкуренция”и слухтене са допълнителни фактори за одобряване на този вариант за работа.
    Най-важното е да има надежден ИН и телефонна комуникация, другото идва от само себе си.
    Изобщо Ковида конфигурира успешно пазара на труда, ако не друго.

  6. Йордан

    Работата от вкъщи вече е нещо съвсем нормално. Вече имам няколко познати, които напуснаха София си се върнаха да си работят от родните си места. Ако и аз имах възможност да работя отдалечено въобще нямаше и да се колебая дали да стоя в София или да си се прибера обратно на морето.

Коментар