3D-отпечатана ракета Terran R ще конкурира Falcon 9

Двустепенната 66-метрова ракета Terran R ще извежда спътници в орбита
(снимка: Relativity Space)

Космическата компания Relativity Space разкри подробности за своята двустепенна ракета Terran R, която ще помогне на човечеството в мисии като завладяването на Марс, конкурирайки Falcon 9 на SpaceX.

Многократно използваемата и напълно отпечатана на 3D принтер ракета е от съществено значение за целта на човечеството да създаде индустриална база отвъд Земята, заяви Зак Дън, старши вицепрезидент по разработка и производство в Relativity Space.

Terran R не е предназначена за космически полети на астронавти. Тя ще се използва за извеждане в орбита на полезен товар – сателити и компоненти за космически кораби. Първият полет се очаква през 2024 г.

Моделът Terran R е по-мощна и по-ефективна версия на ракетата Terran 1 от същата компания, която е за еднократна употреба и ще направи първата си мисия по-късно тази година.

Според представители на компанията, вече са подписани договори за полети с девет клиента. Terran 1 е висока 35 метра, широка 2,3 метра и може да достави максимум 1250 кг на ниска околоземна орбита.

Първата степен на ракетата се задвижва от девет двигателя Aeon 1, произведени от Relativity Space, докато втората степен се задвижва от един оптимизиран за вакуум двигател Aeon.

3D печатът позволява на космическите разработчици да създават ракети със 100 пъти по-малко части от конкурентите. Производството на такава ракета отнема по-малко от 60 дни.

Terran R ще бъде висока 66 м и широка 4,9 м, ще може да доставя 20 000 кг товар на ниска земна орбита. Първата степен ще се задвижва от седем двигателя Aeon R, а втората – от един вакуумен двигател Aeon, както при Terran 1.

Полезният товар на Terran R е сравним с Falcon 9 на SpaceX – компанията на Илон Мъск, която е пионер в ракетите за многократна употреба. Очертава се интересна конкуренция между двете компании.

Коментари по темата: „3D-отпечатана ракета Terran R ще конкурира Falcon 9”

добавете коментар...

  1. ха

    Бих се обзаложил, че в ракетите Falcon също имаме 3d отпечатани части. Това просто е една от технологиите на съвременната металообработка. Наблягането на това, че се ползва технологията очевидно е само за да се оформи разработката им като новина. Всъщност лошо няма…

Коментар