Facebook предупреждава за екстремизъм

Потребителите на Facebook ще получават предупреждения, че са изложени на екстремизъм
(снимка: CC0 Public Domain)

Facebook тества нова функция, която пита потребителите дали се притесняват, че някой, когото познават, е започнал да се превръща в екстремист. Други потребители пък може да получат предупреждение, че са били изложени на екстремистко съдържание.

Пробните съобщения са част от инициативата за пренасочване на Facebook, която цели борба с екстремизма, отбелязва BBC. Изскачащите прозорци пренасочват потребителите към страница за помощ.

„Този тест е част от нашата по-мащабна инициатива за оценка на начините за предоставяне на ресурси и подкрепа на хора във Facebook, които може да са били въвлечени в или да са били изложени на екстремистко съдържание или пък да познават някого, който е изложен на риск”, казва официален говорител на Facebook.

Социалната мрежа ще работи с неправителствени организации и академични експерти по този проект. Екранни снимки на някои изскачащите прозорци разкриха как ще изглеждат съобщенията.

Едно от тях гласи: „Притеснявате ли се, че някой, когото познавате, се превръща в екстремист?”. „Може да сте били изложени на вредно екстремистко съдържание”, казва друго съобщение. „Групите за насилие се опитват да манипулират гнева и разочарованието ви. Можете да предприемете действия сега, за да защитите себе си и околните”, гласи трето съобщение.

Facebook заяви, че тестовете са идентифицирали както потребители, които може да са били изложени на екстремистко съдържание, така и потребители, които преди това са били обект на санкции заради екстремизъм в платформата.

„Интересното при този подход е идеята, че ние не вярваме да сме повлияни от това, което виждаме онлайн, но други хора са”, обясни Джес Макбийт, онлайн консултант по безопасност в UK Safer Internet Center.

Коментари по темата: „Facebook предупреждава за екстремизъм”

добавете коментар...

  1. хетеро ор жъст хомосапиенс

    Да, притеснявам се, че елджибиткю стават екстремисти! какво правим?

Коментар