Какво губим при ъпгрейд от Windows 7 до Windows 11

Обновяването на компютрите с Windows 7 до новата версия Windows 11 не може да премине без щети
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребители, които опитат да актуализират операционната си система от Windows 7 до Windows 11, ще загубят всичките си приложения, настройки и персонализации. Обновяването в този случай не включва възможност за запазване на приложенията, предупредиха експерти.

Публикация в тематичния уебсайт Windows Latest се позовава на информация от Lenovo, най-големия производител на компютри в света, че не е възможно пълно надграждане от Windows 7 до Windows 11. Това твърдение, публикувано за първи път на уебсайта на индийското подразделение на Lenovo, се базира на документация от Microsoft.

В статията си Lenovo Индия изрично посочва, че надстройката от Windows 7/8/8.1 до Windows 11 е възможна, но само под формата на чиста инсталация на Windows 11. В резултат на това, ако потребителят не се погрижи предварително да запази важните си файлове и документи, след актуализацията вероятността за тяхното възстановяване ще бъде почти нулева.

Подобно ограничение засяга не само домашните и лични РС-та, но и офис компютрите. Ако те все още имат инсталирана Windows 7, преминаването към Windows 11 неизбежно ще доведе до изтриване на приложенията и настройките.

Сам по себе си, ъпдейтът от Windows 7 до Windows 11 без стартиращо USB устройство е възможен. Според Microsoft, това може да стане по обичайния начин – от центъра за актуализации.

Потребителите, които все още използват Windows 7, ще получат известие за готовност за актуализация, след което системата ще изтегли всички необходими файлове и ще започне процесът на обновяване. Лицензионният ключ на стария Windows ще бъде използван и за новата версия – на потребителя няма да се налага да плаща за нов лиценз.

Но в началния етап на инсталацията системата няма да предлага на потребителя на Windows 7 да прехвърля настройки, инсталирани програми или каквото и да било друго към Windows 11. Вместо това ще бъде налична само една опция – чиста инсталация. Избирайки тази опция, потребителят лично ще „подпише” съгласието си за изтриване на всичките му приложения и настройки.

Microsoft пусна Windows 7 през есента на 2009 г. и тя бързо се превърна в най-популярната версия на Windows, измествайки от първото място Windows XP. Това до голяма степен се дължеше на изтичането на срока на поддръжка на Windows XP през април 2014 г.

По-късно, през юли 2015 г., Microsoft пусна Windows 10, а през януари 2020 г. компанията прекрати актуализациите за Windows 7. В момента Windows 7 все още е втората  по популярност версия след Windows 10.

Данни на StatCounter показват, че Windows 7 работи на 15,9% от всички компютри с Windows в света. Друг е въпросът колко от тях могат да се обновят до Windows 11, предвид остарелия им хардуер.

Коментари по темата: „Какво губим при ъпгрейд от Windows 7 до Windows 11”

добавете коментар...

 1. ХиперМега

  Не се плаща бе, льольо, ти четеш ли кво пише за вече имащи купен лиценз за 7мицата ?!?

 2. Х.С.Х.

  Не съм съгласен на тези промени.

 3. Vaneo

  Хареса ми. Готино е

 4. Симо

  Уйндоус сървър 2016 за игри е супер, сървърните са добри още от времето на NT a седмицата е много добре
  защо досега не сме създали алтернатива ?

 5. Незнайко

  Само Linux!

 6. :o)

  с две думи Майкрософт подава лигав и готов Шнур на верните си потребители.
  До вчера не е важно че сте били наши клиенти, от днес – чиста инсталация, че трябва да продаваме :d

 7. Иванов

  Ще дойде момент, когато 7-цата ще е абсолютно неизползваема. Пробвай сега , да работиш всеки ден с ХР – не става. Каквито и браузери да слагаш , половинта интернет не се отваря. Не можеш да закачиш почти никакъв wi fi адаптер- нема драйвери. Не става. Всяко нещо с времето си. Те някои хора и до ден днешен си хвалят 98, ама айде ползвай го де.

 8. Боди

  Не ъпвайте 11ката 🙂

 9. fg

  нищо не губя не съм с боклука Win

 10. Anonymous

  За тая простотия TPM 2.0 нямам думи..

 11. Saevar

  че кой е толкова луд да преминава от 7 на 11 при положение че не е искал толкова време да мине на 10…
  П.С.
  колегата под мен направо кърти мивки…

 12. Anonymous

  О, Windows!

  3 дена храбро инсталирах.

  Трих, слагах, регистрирах.

  Не тръгваш и не тръгваш сам,
  показваш само син екран.

  Първо ми съсипваш FAT,
  преминавам през format,
  но не стига таз беля,
  нов дял трябва да ти заделя.

  Хоп, пак не се получи
  работата се закучи,
  драйвер някакъв незнаен,
  искаш в цикъл най-безкраен.

  С Wizardа отново споря,
  но не мога да го сборя.
  Нямам Plug And Play модем,
  разбери го бе, кретен!

  Изнервям се, та чак треперя.
  CD-то искам да намеря,
  та да тръгнеш най-подир,
  а не под DOS да пиша Dir.

  Уж тръгна, пуснах Service Pack,
  О, не – ще инстарирам пак!
  Най-после посред нощ,
  използвах софтуера лош.

  На сутринта от шлаката изрових,
  процесор спечен и пророних:
  Да бе мирно си седяло,
  не би от Setup умряло

Коментар