ИТ секторът с най-висок ръст в обявите за работа

Обявите за работа растат най-осезаемо в ИТ сектора, сочи статистиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Обявите за работа през юни надхвърлят 50 000, което е увеличение с 67% на годишна база. Спрямо предходния месец май обаче се наблюдава спад от 4%, сочи ежемесечният анализ на пазара на труда на HR компанията JobTiger.

Двуцифрен ръст на обявите има във всички сектори, а в някои от тях той е дори трицифрен. Най-осезаемо е увлечението в сектора „ИТ”, където броят на предложенията за работа е нараснал с цели 110% спрямо юни 2020 г., показват данните на JobTiger.

От началото на пандемията ИТ секторът бе сред най-стабилните, като имаше спад на търсенето на нови кадри в него единствено през месеците на втория локдаун (ноември и декември 2020 г.), когато негативно бяха повлияни и всички останали отрасли.

Втори и трети по ръст са секторите „Логистика и транспорт” и „Производство”, в които за една година обявите са нараснали почти двойно – с 96% и 91%.

Следват секторите „Счетоводство, одит, финанси” (90%), „Хотелиерство и ресторантьорство” (83%),  „Търговия и продажби” (78%), „Маркетинг и реклама” (74,3%), „Административни дейности” (73,9%), „Изкуство” (61%), „Строителство” (35%) и „Здравеопазване и фармация” (15%).

(източник: JobTiger)

По отношение на броя обяви, секторите „Търговия и продажби” и „Хотелиерство и ресторантьорство” заемат челните позиции съответно с 22% и 20%. След тях са секторите „Производство” (15%)  „ИТ” (11%), „Логистика и транспорт” (10%), „Административни дейности” (9%) и др.

Коментар