Нов закон може да прогони ИТ гигантите от Хонконг

Големи ИТ компании в Хонконг могат да бъдат засегнати от нов закон, свързан с личната информация
(снимка: CC0 Public Domain)

Промени в закона за защита на данните в Хонконг може да принудят някои ИТ компании да прекратят своите услуги там, според индустриална група, която представлява част от най-големите технологични фирми в света.

Перспективата за изтегляне от Хонконг бе публикувана в писмо тази седмица от Азиатската интернет коалиция (AIC) – асоциация, в която участват Facebook, Twitter и Google като членове, съобщи CNN.

Писмото от 25 юни e изпратено от групата до комисаря по поверителността на личните данни в Хонконг Ада Чунг Лай-линг и засяга наскоро внесен законопроект, който се стреми да предприеме мерки срещу т.нар. „доксинг”. Става дума за практиката на споделяне на лична информация онлайн, обикновено за да се превърнат мишени за тормоз.

Правителството на Хонконг посочва, че това явление е особено широко разпространено от 2019 г. насам, когато градът беше погълнат от масови протести. Длъжностни лица казват, че онлайн могат да се публикуват снимки на хора, информация от лични карти и адреси без тяхното съгласие.

В своето писмо AIC изразява загриженост, заради няколко части от законопроекта, включително разпоредба, според която правителството предлага да преследва „местния персонал на задгранични платформи в случай на неспазване на исканията на властите за премахване”.

Проектът предвижда още на нарушителите да бъде налагана глоба до 1 милион хонконгски долара (около 128 700 щатски долара) и лишаване от свобода до пет години след осъждане.

„Ако намерението [на правителството] остане да накара служителите на местните дъщерни дружества да носят отговорност за доксинг съдържание, ние ще търсим разяснения относно правното основание за това”, пише AIC.

„Единственият начин да се избегнат тези санкции за технологичните компании би бил да се въздържат от инвестиране и предлагане на услугите си в Хонконг, като по този начин ще лишат бизнеса и потребителите в Хонконг от своите услуги, създавайки нови бариери пред търговията”, казват от коалицията.

Коментари по темата: „Нов закон може да прогони ИТ гигантите от Хонконг”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А требе да е
    Американска интернет коалиция(AIC)

    m$ къде е ?

  2. Anonymous

    Азиатската интернет коалиция (AIC) – участват FB, Twitter и Google

    Коалиционния отряд от наблюдатели

Коментар