Нов алгоритъм „оживява“ снимки на хора

Изследователи от университета в Тел Авив, в сътрудничество със социалната мрежа Facebook, са разработили алгоритъм, който позволява „оживяване“ на снимки и дори портрети на хора с мимики от еталонно видео.

В момента има различни методи за събиране на данни за движението и мимиките на лицето, които се преобразуват в цифров вид и след това се прехвърлят на триизмерен модел на друго лице. Обикновено такива данни се събират чрез специални сензори или набор от маркери за камери, закрепени върху човешкото тяло.

Именно такъв е подходът, използван за създаване на компютърна графика във филмите. Друга група методи могат да постигат същото без допълнително оборудване, но в този случай се изисква огромен обем първоначални данни.

Технологията, предложена от израелските учени, позволява „оживяване“ на снимка на човек или дори портрет чрез използване на само един видеоклип с друго лице, което демонстрира желания израз на лицето. В процеса на работа алгоритъмът пренася изражението на лицето от видеото върху снимката.

За да се получи по-реалистичен краен резултат, програмата също така добавя анимирани детайли на изображението, вкл. бръчки, които се появяват, когато се променя изражението на лицето, или оголване на зъбите при усмивка.

В YouTube е публикувано впечатляващо видео, което описва същността на алгоритъма и неговите възможности. Според разработчиците, предложената технология може да се използва за създаване на анимирани профилни снимки във Facebook, които ще се използват за изразяване на реакции в публикациите, например харесване.

По-рано, през март миналата година подобна технология за трансфер на изражение от лицето на един човек във видео на друг човек показаха учени на Станфордския университет и техни колеги от Университета по информатика Макс Планк и университета Ерланген-Нюрнберг.

Коментар