ИТ секторът привлича всеки втори младши специалист

Средната месечна заплата в ИТ сектора е почти 3 пъти над средната за страната, по данни на НСИ
(снимка: CC0 Public Domain)

Професионалистите, решили да се развиват в ИТ сектора през 2020 г. без предишен опит в сферата, са се увеличили драстично спрямо 2019 г. Близо половината (46,94%) от младшите специалисти са се насочили към кариера в ИТ сектора, сочат данни от кариерното събитие за квалифицирани кадри Career Show.

Причините за засиления интерес към кариерно развитие в сферата на информационните технологии са комплексни, но ясно обусловени от стабилния растеж в ИТ индустрията и превръщането ѝ в един от движещите фактори на българската икономика, коментираха авторите на доклада.

По данни на Българската асоциация на софтуерните компании за състоянието на софтуерния сектор у нас към 2020 г., ИТ индустрията е най-бързо растящата, с 10% ръст на приходите през 2020 на фона на 5,5% спад на БВП на страната.

В допълнение, ИТ секторът държи първенство по размер на възнаграждения и предлагани възможности. Според информация на Националния статистически институт, средната месечна заплата в сектора е достигнала 3500 лв. през последното тримесечие 2020 година – почти 3 пъти над средното за страната.

От своя страна, отворените позиции за технически специалисти варират между 2-3 хиляди като прогнозите са да се увеличат двойно в следващите няколко години, а нуждата от ИТ специалисти нараства осезаемо.

Според класацията на HackerRank, България се нарежда на 12 място сред 50-те държави с най-добри разработчици на софтуер и на 2 място сред Java разработчиците. Като един от най-популярните езици за програмиране, ясно изразено предпочитание към Java се забелязва и при анализ на уменията както на младшите, така и на опитните ИТ специалисти, като HTML/CSS и SQL са следващите по популярност.

Засиленият интерес към кариерно развитие в ИТ сектора и „гладът” за технически специалисти не означават безпроблемен процес по подбор на персонала. Нарастващите кариерни възможности в сектора и високите изисквания както от страна на работодателите, така и от страна на кандидатите, създават предпоставки за множество предизвикателства пред търсещите и предлагащите работа.

„Пазарът на труда в ИТ сектора е може би най-динамичният в момента. Повишеното търсене на тех таланти и осъзнатостта, че намирането на правилния кандидат е двустранен процес, поставя на преден план необходимостта да се мисли извън кутията и в центъра на вниманието да се постави работодателската марка”, коментира Симона Харизанова – съосновател на Career Show.

Кариерното онлайн събитие Career Show Tech на 19 и 20 май т.г. ще се опита да докаже, че „процесът по подбор на правилния кандидат или работодател може да бъде ефикасен, бърз и приятен”, по думите на Харизанова. Предвидени са лични видео срещи между работодатели и кандидати, интерактивна програма с дискусии, виртуални демонстрации и уъркшопи, водени от световно признати експерти от Microsoft, Google и Product Hunt.

Коментари по темата: „ИТ секторът привлича всеки втори младши специалист”

добавете коментар...

  1. Сандо

    Под IT в БГ се има предвид софтуерни програмисти – уеб, мобилен… Каква електроника и заводи ви гонят у нас? А това е от малкото професии в която всеки може да се преквалифицира – от охранител до музикант и лекар. Примери има. Просто у нас има алчни завистници на тази работа, които не искат да влизат нови лица, тъй като заплатите в сектора ще намалеят. Търсенето на кадри ще се увеличава и ако фирмите не искат българи, няма проблем да са роми. Вече има организации за това.

  2. :o)

    абе Панчо Владигеровци кой ви говори на вас нещо за физическо производство бе?

    Става дума че всеки втори завършил училище понеже е млад зелен и има компютърна грамотност тип Ютюб/Инстаграм/Фейсбук/Торенти и го назначават в софтуерната индустрия щото кадри НЕМА!

  3. Владигеров

    Не бъркаи хардуерното инжинерство със софтуерното.И двете са еднакво важни, но при хардуера лъвския пай е в Китай.В България има малки заводи за печатни платки, но процесори и микроконтролерите идват от Китай/Тайван.

  4. Панчо

    Колко са тези, със заплати над 3500 лв? Имам приятели, които завършиха електроника в МЕУ и работят в заводите за под 1000лв. Опитен програмист не се става с една диплома от университета.

  5. Marto

    “От всяко дърво свирка не става”

Коментар