Python скоро може да изпревари C и Java по популярност

Следващите няколко месеца може да излъчат нов лидер сред езиците за програмиране
(снимка: CC0 Public Domain)

C и Java остават най-популярните езици в индекса на общността на Tiobe, но Python ги „преследва” и вероятно ще заеме лидерската позиция в бъдеще. Според индекса на Tiobe от юли 2021 г., трите най-популярни езика за програмиране са C, Java и Python.

Подобряването на уменията ще бъде съществена част от голямото преразпределяне на работните места през следващите месеци – процес, „отключен” от стихването на пандемията, при който много хора ще потърсят нови работни позиции в търсене на по-добър баланс между служебна заетост и лично време, присъствена или отдалечена форма на работене. Затова е съществено да се знае кои ще са най-популярните и най-търсените езици за програмиране.

За момента C остава най-популярният програмен език. Разликата в популярността обаче е забележително малка – само 0,67% – между C и все по-известния Python, отбелязва директорът на Tiobe Поу Янсен.

„Това означава, че следващите няколко месеца ще бъдат вълнуващи. Кой език ще спечели лидерската позиция? Python изглежда има най-голям шанс да стане номер 1 благодарение на лидерството си на пазара в бързо развиващата се област на извличане на данни и изкуствен интелект”, казва Янсен, цитиран от ZDNet.

Накратко казано, Python е много актуален и е основният език за всичко, свързано с обработката на данни. Все повече технологични компании очакват от ИТ талантите, които наемат, да знаят Python.

Индексът на Tiobe се основава на термините, използвани за търсене, които разработчици, учени, студенти и софтуерни инженери използват в популярни международни търсачки. Това е различна методология в сравнение с проучванията, които разглеждат използването на даден език в софтуерни проекти, например хоствани в GitHub, и дискусии в сайтовете за въпроси и отговори на разработчиците.

Езикът C, създаден в Bell Labs преди почти 50 години, е важен стълб в работата на сред програмистите, които създават кода на системи с машинни инструкции. Търсенията за C обаче са намалели с 4,83 процентни пункта в сравнение с миналия юли. Търсенията за Java са намалели с 3,93% през периода, докато тези за Python са се увеличили с 1,86%.

Другите програмни езици, които следват в класацията, са C++, C#, Visual Basic, Javascript, PHP, Assembly Language и SQL.

Интересна промяна се наблюдава около Rust – език за програмиране, създаден в Mozilla с цел да осигури гаранции за безопасност на паметта, които липсват при C и C++. Rust бива наблюдаван много внимателно от технологичните гиганти, защото те всички имат затруднения да следят обема на грешките в сигурността, повечето от които са свързани с паметта. В индекса на Tiobe Rust е скочил от 30 на 27 позиция.

Езикът е популярен за системно програмиране и инфраструктурно програмиране, като получава подкрепа от Google, Microsoft, Amazon и Facebook. Силата, която стои зад Rust точно в момента, е голяма: Google се опитва да го превърне в ключов език за операционната система Android, а паралелно с това се наблюдава стремеж Rust да стане втори език за разработване на ядрото на Linux.

Що се отнася до Python, който вероятно ще прескочи Java и C и ще заеме скоро първото място, Microsoft вече е отдала своето признание на езика като част от стратегията си за развитие на Azure. Компанията дори нае създателя на Python Гуидо ван Росум, който заяви, че Microsoft му е предоставила властта „да подобри производителността на Python”.

Python използва твърде много памет и енергия от хардуера, смята ван Росум. Навярно това ще е една от посоките на подобрение в близко бъдеще.

Коментари по темата: „Python скоро може да изпревари C и Java по популярност”

добавете коментар...

  1. milen

    Първокласни езици като Kotlin, Scala, Clojure, за тези се сещам на момента ползват, JVM. JVM е първокласна технология и не трябва заради един кофти компонент от техн.стак да се отхвърля десетилетия натрупано знание. Така мисля.

  2. Anonymous

    Език, който на променя начина ти на мислене в програмирането,
    не си струва да го знаеш.

    Алекс Лу за Java

  3. Tom

    Java като език може и да западне, но като технология едва ли ще стане скоро. Голямата част от сериозният бизнес е на Java и няма много алтернатива. Tiobe индекса е доста неадекватен. Дават VB, Delphi и Fortran 20 места пред Kotlin, което е смешка. Според мен Pypl показва много по-ясно ситуацията.

  4. Anonymous

    Езикът C, създаден в Bell Labs преди почти 50 години, е важен стълб в работата на сред програмистите

    Значи най-модерната професия е 50г стара чанта-мачкан лак.

    И наследницата е
    твърде иска много памет и
    много енергия за хардуера,
    смята ван Росум

  5. Anonymous

    Python използва
    твърде много памет и
    енергия от хардуера,
    смята ван Росум

  6. Saevar

    напълно съм съгласен с колегата под мен относно java, иначе като цяло аз съм Баш и Питонджия … 😀

  7. mhm

    тая гнусна джава трябва да изчезне, приложенията писани на джава са супер тромави и бъгави, едно не знам да е читаво

Коментар