Тръмп съди интернет гигантите за налагане на цензура

Доналд Тръмп ще се опита по съдебен път да отмени наложените му в интернет забрани
(снимка: CCO Public Domain)

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу технологичните гиганти Google, Twitter и Facebook, твърдейки, че е жертва на цензура. Съдебният иск е насочен и към изпълнителните директори на трите компании.

Профилите на Тръмп в социалните медии бяха блокирани или забранени през януари поради опасения за обществената безопасност след бунтовете в Капитолия, припомня BBC. Сега Тръмп смята, че делото е „много красиво развитие за нашата свобода на словото”.

По време на пресконференция от своя голф курорт в Бедминстър, Ню Джърси, Тръмп се противопостави на компаниите за социални медии и демократите, които той обвини в поддръжка на процеси на дезинформация.

„Искаме прекратяване на сенчестите забрани, спиране на заглушаването, спиране на черните списъци, прогонването и блокирането”, каза той.

С иска се търси съдебна заповед за прекратяване на предполагаемата цензура. Тръмп добави, че ако [социалните мрежи] могат да забранят на президента да говори, то „те могат да го направят с всеки друг”.

Към изявлението на Тръмп се присъединиха редица бивши негови служители, които от януари насам създадоха нестопанския институт „America First Policy Institute”.

В същото време в сряда републиканците – съюзници на Тръмп в Конгреса – публикуваха анонс, описващ техния план „да се заемат с Big Tech”. Програмата им призовава за антитръстови мерки за „разбиване” на компаниите и за преработка на закона, известен като „Раздел 230”.

Въпросният „Раздел 230”, който Тръмп се опита да отмени като президент, по същество снема от компании като Facebook и Twitter отговорността за нещата, които потребителите публикуват. Той определя компаниите като „платформи”, а не като „издатели”.

Коментари по темата: „Тръмп съди интернет гигантите за налагане на цензура”

добавете коментар...

  1. :o)

    Милата перука, продължава да реве като настъпена жаба. 🙂
    Колко станаха потребителите на социалната му мрежа – милиони, милиарди?
    Lets make america foolish again

  2. Кет

    Параграф 230 вече има статия в Уикипедия на български

Коментар