„Умният дом” се завръща след пика на пандемията

Около 30 милиона домакинства ще инсталират умни системи за дома през тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните разходи за системи за интелигентни домове ще се възстановят през 2021 г., тъй като потребителите продължават изграждането на инсталациите, отложени по време на разгара на пандемията Covid-19, прогнозираха анализатори.

Според нов доклад на Strategy Analytics, разходите в сектора ще се увеличат с 44% на годишна база до 123 млрд. долара, след като не достигнаха границата от 100 млрд. долара през 2020 г. За 2019 г. разходите в бранша възлизаха на около 103 млрд. долара.

Очаква около 30 милиона домакинства да инсталират различни интелигентни системи за дома през тази година. Северна Америка ще генерира 40% от разходите, Азиатско-Тихоокеанския регион – 29%, а Западна Европа – около 18%.

Най-търсени ще са интелигентните системи за сигурност, особено в САЩ и Западна Европа. Клиентите ще инвестират в умни камери за домашно видеонаблюдение, интелигентни крушки и електрически устройства.

В краткосрочен план се очаква разходите за „умен дом” да нараснат до 173 милиарда долара през 2025 г., като близо 20 процента от всички домакинства в световен мащаб ще използват поне един продукт за интелигентен дом.

Видимо пазарът се възстановява от влиянието на „социалното дистанциране” и икономическия спад от пандемията, смята Бил Аблонди, директор на Strategy Analytics по направлението „стратегии за умен дом”. Според него, потребителите сега „търсят начини да подобрят домовете си”.

Коментари по темата: „„Умният дом” се завръща след пика на пандемията”

добавете коментар...

  1. Симо

    Неща никакви умни уреди, а надеждни, дълготрайни и да имат основните защити за безопасност. Няма нужда от пералня с интернет или фурна с интернет, пералнята при повреда на маркуча за водата прави наводнение, а фурната си е опасна по принцип и докато се ползва трябва да съм там да не засуши месото и картофите…не ми трябва и умна лампа а такава от която да не ме болят очите и желателно да има спектър близък до слънчевият, достатъчно мощна и дълготрайна поне 3години и да е безопасна, да издържа на пиковете в мрежата… тонколони умни…не но такива за маняшки звук и да са мощни до 170вата всяка, модели много, усилвател лампов… малко трудно да е умен но такъв звук вади

  2. :o)

    Проблема е че тая глупост не е нужна на никого. Това е проблема.
    Ползите от нея са неясни и имагинерни. Някакви хора обясняват как трябва да извадиш една торба пари за някакви интелигентни датчици, сензори и т.н. но какво ще ти донесат
    и дали това наистина ти трябва – този въпрос не можа да се обясни.
    Затова и мучат вече 3та година като шибнати по задника говеда.
    Щото се мъчат да продават нещо без полза и мрънкЯт по новините кое как щяло да започне 🙂

  3. gost

    проблема е че всяко такова устройство консумира енергия и ако се направи сметка се оказва че умния дом не пести а консумира повечко…направих си собствен с консумация 0.1W устройство и все още е много

Коментар