Intel връща ветераните, за да победи AMD

„Старата гвардия” на Intel трябва да върне технологичното лидерство на компанията
(снимка: Intel Corp.)

Intel привлича отново в редиците си ветерани в разработката на процесори. Най-голямото име е Шломит Вайс, която участва пряко в създаването на чиповете от серията Sandy Bridge. Опитът на Вайс може да бъде полезен за Intel в конкуренцията с AMD, която значително увеличи своя дял на процесорния пазар през последните години.

Вайс напусна Intel преди четири години, през септември 2017 г., в посока към израелската компания Mellanox – единственият разработчик на Ethernet и InfiniBand междувъзлови комуникационни решения от корпоративен клас, припомня Tom’s Hardware. През 2019 г. Intel искаше да купи Mellanox, но Nvidia я надцака с оферта от $6,9 млрд. Сега Intel отмъква един от талантливите инженери на Nvidia.

Вайс работи за Intel в продължение на 28 години и създаде известната и популярна линия процесори Sandy Bridge. Сега тя отново е в Intel, където се завърнаха още двама специалисти, работили за компанията в продължение на десетилетия. Заслугата за това е на Патрик Гелсингер, новият CEO на Intel, който има зад гърба си повече от 30 години опит в Intel.

Експертният опит на всички тези специалисти ще помогне на Intel да се бори срещу AMD, която го измества от пазара през последните години, коментират анализаторите. След завръщането си в Intel, Вайс ще контролира развитието на всички процесори на Intel от клиентския сегмент. Все още няма информация дали ръководството на компанията планира да прехвърли и контрола върху сървърната линия към нея.

Според информация от страницата в LinkedIn на Вайс, кариерата ѝ в Intel започва през 1989 г. в израелското подразделение на компанията, в което е заемала различни ръководни длъжности от 1989 г. до септември 2017 г. Като цяло Шломит работи в Intel в продължение на 28 години, преди да замине за Mellanox. Сега тя става вицепрезидент в израелския офис на Intel в Хайфа и е един от лидерите на групата за проектиране (DEG).

Линията процесори Sandy Bridge, наред с многобройните модели Pentium и Celeron, включва Core i3, i5 и i7 от второ поколение. По-късно към тях се присъедини трето поколение процесори за овърклок Core i7 Extreme. Серията престана да съществува през септември 2013 г., отстъпвайки място на по-модерната Ivy Bridge.

Шломит Вайс има принос и за развитието на процесорите от серията Skylake, които са не по-малко известни от Sandy Bridge. Серията излезе през август 2015 г. и включва шесто поколение процесори Core i3, i5 и i7. Intel спря да развива тази линия само година и половина след напускането на Вайс – през март 2019 г.

През 2021 г. векторът на развитие на Intel, поне по отношение на персонала, се промени значително. Всичко започна с напускането на Робърт Суон от поста изпълнителен директор в средата на февруари. Той заемаше тази позиция само две години, през които основният конкурент AMD укрепи позициите си за сметка на Intel.

Освен това Суон не можа да задържи Apple в списъка с клиенти на Intel. Производителят на Mac компютри реши да се откаже от чиповете на Intel в полза на собствените си ARM-базирани решения.

Робърт Суон логично бе заменен от ветерана на Intel Патрик Гелсингър, който има над 30 години опит в компанията. Пазарът веднага реагира на новината за завръщането на Гелсингър и акциите на Intel скочиха с почти 13%.

В края на март 2021 г. Гелсингър разкри плановете на Intel за развитието на компанията за следващите няколко години. Списъкът от мерки включва многомилиардни инвестиции в нови заводи, развитие на отношенията с партньори и много други, но новият шеф на компанията не каза нищо за завръщането на „старата гвардия”.

Междувременно Гелсингър започва да събира ветерани още преди официално да поеме поста главен изпълнителен директор. Фактът, че той ще оглави Intel, стана известен на 13 януари 2021 г., а на 27 януари инженерът Сунил Шеной се завърна в компанията.

Шеной работи за Intel 33 години и напуска през 2014 г. При завръщането си в компанията той стана старши вицепрезидент и подобно на Шломит Вайс е назначен за един от лидерите на дивизията DEG.

Няколко дни преди това Глен Хинтън, който работеше за Intel в продължение на 34 години, също се завърна. Но ако Гелсингcр примами Шеной и Вайс от други компании, то Хинтън беше пенсионер от три години. Той участва в разработването на суперскаларната архитектура P6 и първия суперскаларен микропроцесор на Intel – i960 CA, както и в създаването на микроархитектурата Nehalem.

Събитията, които се случиха с Intel под ръководството на Робърт Суон, както и твърде ниските темпове на овладяване на нови технологични процеси, позволиха на AMD значително да засили позициите си на глобалния пазар за процесори. В момента нейните чипове се произвеждат по 7-нм стандарти, а съвсем скоро компанията ще започне да доставя и 5-нм чипове.

Intel все още е на 10 нанометра и не може да се откаже от по-старата 14-нм технология. През есента на 2020 г. Робърт Суон се опита да защити тези технологии, наричайки ги финансово най-изгодни за Intel.

От второто тримесечие на 2019 г., когато Суон вече заемаше позицията главен изпълнителен директор, делът на Intel на пазара за настолни процесори започна бързо да намалява. Само за три месеца делът на Intel падна от 76,9% на 68,8%, според Statista.

Частите от пазара, които Intel губи от тримесечие на тримесечие, неизменно отиват при AMD. Ако през второто  тримесечие на 2019 г. компанията, ръководена от д-р Лиза Су, имаше само 23,1%, то година по-късно нейни станаха 33,2%. В края на първото тримесечие на 2021 г. делът на AMD в сегмента на настолните процесори се увеличи до 39,9% и това е най-високият ѝ показател за първо тримесечие от 2012 г. насам.

Същевременно, делът на Intel за първото тримесечие на 2021 г. падна до 60,6% и това е най-лошият показател на компанията за последните 10 години.

Коментари по темата: „Intel връща ветераните, за да победи AMD”

добавете коментар...

  1. еХперт

    Как се пише: предвид, впредвид, в предвид, напредвид или на предвид?

    В книжовната реч е редно да се употребява предвид.

    “Малцина от нас могат да понесат щастието – имам предвид щастието на ближния си.” (Марк Твен)
    “Предвид вчерашното изказване на руския президент, преговорите с Кипър вероятно ще започнат съвсем скоро.”

    Източник: Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 508.

    Не ти се подигравам, просто ще ти е от полза в кариерата и в живота.

  2. Фофу

    Брех какви СЕО-та се изказаха. От 15 год назубрили едно нещо и сега където чуят Интел и са готови. Потенциални СЕО-та имах в предвид.

  3. Anonymous

    Със стари труженички нов бардак не се прави

  4. еХперт

    Те изпуснаха главния архитект на AMD, сега се сетили…

Коментар