Intel връща пенсионер да разработва нови процесори

Intel прибягна до услугите на ветеран в проект за нова процесорна архитектура
(снимка: CC0 Public Domain)

Ветеран от компютърната индустрия и понастоящем пенсионер ще помага на Intel да разработи следващо поколение процесори. Напоследък гигантът търпи критики заради изоставането в технологичните процеси, но неудачите може да се окажат само временно забавяне в прогреса на компанията.

Глен Хинтън, който посвети на Intel около 35 години от живота си, обяви на своята страница в социалната мрежа LinkedIn предстоящото си завръщане в редиците на компанията след три години живот като пенсионер.

Глен Хинтън се завръща в любимата си компания, за да участва в амбициозен проект
(снимка: Glenn Hinton / LinkedIn)

Мисълта за спасяване на Intel, в която Хинтън започна като стажант през 1980 г., го обзема още през ноември миналата година, но назначаването на Патрик Гелсингър за CEO (от 15 февруари) дава решаващият тласък за вземане на решението.

Глен Хинтън участва в създаването на почти всички процесори от семейството Pentium от 1990 г. насам. През новия век той се съсредоточи върху процесорите Nehalem, а след това се отдаде на разработката на чипсети, устройства за съхранение и нови видове памет.

Изявеният специалист се пенсионира преди три години, но Intel му предложи да ръководи нов и интересен проект и той реши да се върне. Сега Глен ще проектира високопроизводителни процесорни архитектури.

За да се развие едно ново семейство процесори, са необходими няколко години, така че още в близко бъдеще индустрията вероятно ще види плодовете от дейността на ветерана в новия му статут.

Коментари по темата: „Intel връща пенсионер да разработва нови процесори”

добавете коментар...

  1. Амет

    То ако нямаше, нишките щяха да са въжета от кранове. А иначе всичко се минитюризира с цел намаляване на консумацията на енергия, намаляване на топлоотдването и възможността за увеличаване на плътността и броя на транзистори.

  2. User 1

    Нанометрите нямат голямо значение ако трябва да правим сравнение трябва да видим дали АМД могат да извлекат толкова мощност на 14 нанометра както Интел

  3. та на този

    Откакто ги отсвири ябълката им се наложи да произвеждат процесори и удариха гредата.

  4. intel

    Явно са изгонили мравката и сега всичкото е директор

  5. Манчева

    То само с тарикатлъци не става! Иска и работа. Последните им 6 поколения, са все едни и същи – само ги маркират различно. Още не могат да се “отлепят” от 14-нм процес. АМД започват производство на 5-нм.

  6. Оракул

    Тия продължават да копат дъното.

Коментар