5G мрежа ускорява създаването на роботи

Немският производител на роботи KUKA ускорява операциите си с 5G мрежа от Nokia
(снимка: KUKA)

Nokia ще внедри частна 5G мрежа в смарт-центъра за производство и разработка на KUKA в Аугсбург, Германия. Компактното LTE и 5G решение за „облак за цифрова автоматизация” (DAC), предназначено за бързо локално внедряване, ще подкрепи разработването на продуктите на KUKA.

Проектът е част от дългогодишен договор между KUKA и Nokia. Производителят на роботизирани системи използва свой собствен спектър на 3,7GHz и 3,8 GHz, лицензиран локално от германската мрежова агенция BNetzA.

Платформата DAC включва мрежово и потребителско оборудване, облачно управление на мрежата и устройствата, както и индустриални конектори и редица IoT приложения.

„Мениджърският портал” на платформата ще позволи на KUKA да конфигурира мрежата според своите „специфични изисквания”, съобщи Enterprise IoT Insights. DAC инсталацията е част от изграждането на „кампусна мрежа” съгласно местната инструкция за LTE и 5G системи за Индустрия 4.0.

Подобно на други организации, и KUKA работи от двете страни на Индустрия 4.0 – и като разработчик на технологии, и като потребител на технологии. Фирмата има договор с поделението на Deutsche Telekom за ИТ и облачни услуги T-Systems, за да предлага пакет от системи за Индустрия 4.0 на малки и средни предприятия в производствения сектор.

„През следващите години KUKA ще разработва решения, които използват потенциала на бързата, надеждна и сигурна свързаност на 5G. Партнирайки си с Nokia за частна безжична мрежа, сега създадохме дългосрочна пътна карта за развитие, която ще ни позволи да се възползваме от новите възможности в бъдещите версии на 5G за нашите решения за автоматизация”, обясни Майкъл Вагнер, директор R&D в KUKA.

Коментар