SPanel – една от 5-те най-добри алтернативи на cPanel

Удобството на контролния панел може да направи една хостинг услуга по-добра от конкурентите
(снимка: CCO Public Domain)

Всеки администратор на уебсайт вероятно е ползвал cPanel или най-малкото е чувал за него. Това е най-популярният контролен панел за хостинг, който се предлага от огромен брой доставчици по света. Но въпреки това cPanel не е идеалната опция.

Всъщност cPanel e скъпо решение за собствениците на сайтове и това е основният му недостатък, когато говорим за хостинг на собствен виртуален (VPS) или физически сървър. Освен това някои потребители намират интерфейса на cPanel за малко объркващ, въпреки че далеч не е най-лошият на пазара.

Добрата новина е, че на пазара се предлагат множество алтернативи на cPanel. За улеснение на потребителите, на които предстои да направят избор, уважаваният технологичен сайт TechRadar е анализирал наличните възможности и предлага списък от няколко хостинг панела за Linux и Windows, които счита за най-добрите алтернативи на cPanel. Сред тази елитна извадка е и решението SPanel, собствена разработка на родната хостинг компания NS1, която оперира и на международния пазар като Scala Hosting.

Ето и петте подбрани алтернативи на cPanel с кратко описание на техните възможности:

1. DirectAdmin – най-добра цялостна алтернатива на cPanel

Контролният панел на DirectAdmin е подреден и интуитивен
(екранна снимка: DirectAdmin)

Плюсове:

 • по-бърз и по-ефективен от cPanel
 • интуитивен, лесен за използване интерфейс за управление
 • много конкурентни цени

Минуси:

 • не е толкова популярен, колкото cPanel или Plesk
 • няма безплатна опция завинаги
 • не се предлага за Windows

Ако търсите мощна алтернатива на cPanel, с напреднали функции за управление на хостинг и много конкурентни цени, DirectAdmin е чудесен избор. Той предлага отлична 60-дневна безплатна пробна версия, а цените започват от едва 2 долара на месец за поддръжка на до 10 домейна.

Потребителският интерфейс е сред най-добрите на пазара. Той е много по-интуитивен от cPanel, рационализиран и лесен за навигация.

На главната страница от таблото за управление ще откриете информация за използването на вашия хостинг ресурс, вашите бази данни и състояние на домейна. Вляво на екрана има множество връзки към допълнителни функции, включително разширени инструменти за конфигуриране.

Тук ще намерите всичко – от основните инструменти за управление на домейни и SSL до мениджър на имейли и връзка към интерфейса на уеб-пощата RoundCube. Налични са и различни инструменти за напреднали потребители, които ще ви помогнат да конфигурирате персонализирани страници за грешки, cron задачи, SSH ключове и други технически опции.

2. Plesk – най-добрият контролен панел за Windows хостинг

Контролният панел на Plesk е малко претрупан, но остава изключително функционален и интуитивен (екранна снимка: Plesk)

Плюсове:

 • достъпен за Windows и най-разпространените дистрибуции на Linux
 • 24/7 поддръжка по телефон и имейл
 • отлични функции за сигурност

Минуси:

 • контролният панел е малко претрупан
 • доста скъп вариант

Ако търсите привлекателна Windows хостинг алтернатива на cPanel, Plesk е чудесна възможност. Той е достъпен за Windows и почти всички разпространени дистрибуции на Linux, но е малко скъп.

За щастие, предлаганите тук функции са отлични. Потребителският интерфейс изглежда претрупан понякога, но включва голям набор от инструменти за управление. Имате възможност за достъп до различни инструменти чрез менюто вляво на екрана, добавяне на разширения за допълнителна функционалност и преглед на състоянието на вашите уебсайтове чрез панела Домейни.

Друга забележителна черта на Plesk е отличното обслужване на клиентите. 24/7/365 поддръжка е достъпна по телефона, чрез подаване на запитвания (тикети) онлайн и чат на живо.

3. SPanel – отлична хостинг платформа „всичко в едно”

Управлението на хостинга с контролния панел SPanel е изключително лесно
(екранна снимка: Scala Hosting)

Плюсове:

 • безплатен завинаги с план Scala VPS
 • отлични решения „всичко в едно”
 • страхотни интеграции на сигурността и автоматични архиви (бекъпи)

Минуси:

 • предлага се само със Scala Hosting
 • потребителският интерфейс изглежда малко оголен

SPanel от Scala Hosting е един от най-добрите контролни панели, които тестващият екип на TechRadar е използвал. Заедно със стандартните услуги на контролния панел, той включва водеща селекция от инструменти за сигурност, страхотни автоматични архиви и безплатни инструменти за мигриране на уебсайтове, наред с други полезни опции.

На всичкото отгоре, SPanel се предлага безплатно с всеки VPS план на Scala Hosting. Потребителският интерфейс е привлекателен и лесен за навигация, а конфигурацията на уебсайта е много ясна. Макар и това да не е най-фантастичното табло за управление, всичко, от което се нуждаете, е налично и лесно достъпно.

4. Webmin – популярна безплатна алтернатива на cPanel

Webmin има прост, но изключително функционален потребителски интерфейс
(екранна снимка: Webmin)

Плюсове:

 • с отворен код и безплатен за изтегляне
 • уеб интерфейс за Linux хостинг
 • отлична гама от инструменти за напреднали

Минуси:

 • потребителският интерфейс е малко по-опростен
 • на разположение е само поддръжка от общността

Ако имате ограничен бюджет и искате да спестите пари, като използвате безплатна алтернатива на cPanel, Webmin може да бъде най-добрият вариант. Това е уеб платформа с отворен код, която е налична за Unix и предлага голям избор от инструменти за управление на хостинг.

Всички инструменти са достъпни чрез атрактивен интерфейс за управление. Той е малко по-опростен, но всичко е интуитивно и лесно за намиране. Можете да конфигурирате сайта си чрез вградените инструменти или да наемете разработчик, който да кодира персонализирани инструменти, когато е необходимо.

Има няколко недостатъка при използването на Webmin. Като проект на общността с отворен код, пускането на корекции на сигурността може да отнеме известно време. Обслужването на клиенти е ограничено до форуми и други онлайн сайтове за чат и може да ви бъде трудно да правите по-сериозни промени без високо ниво на технически познания.

5. Froxlor – модерна безплатна алтернатива на cPanel

Таблото за управление на Froxlor е опростено, но малко претрупано
(екранна снимка: Froxlor)

Плюсове:

 • с отворен код и безплатен за изтегляне
 • лека платформа, известна с отличната си производителност
 • много атрактивен панел за управление

Минуси:

 • официално се предлага само за дистрибуциите на Debian и Gentoo
 • поддръжката е ограничена до форуми на общността

Това е още една популярна безплатна алтернатива с отворен код на cPanel. Всъщност Froxlor е почти толкова мощен, колкото cPanel, но е достъпен само за дистрибуциите на Debian и Gentoo Linux.

Като недостатък може да се посочи, че панелът за управление понякога е малко претрупан, въпреки че със сигурност не е ужасен. Често срещаните опции са достъпни от менюто вляво на екрана и можете да конфигуриране вашия хостинг акаунт точно по начина, по който желаете.

Коментар