За първи път в света: 3D-отпечатан стоманен мост

3D-отпечатаният мост в Амстердам е изграден в рамките на шест месеца
(снимка: Imperial College London)

Първият в света 3D-отпечатан стоманен мост е издигнат в района на червените фенери в Амстердам. Уникалното инженерно съоръжение е дело на холандската компания MX3D.

Анализаторите са уверени, че 3D принтирането ще промени напълно нашето разбиране за строителните конструкции. Мостът в Амстердам обаче е забележителен не само с факта, че е изграден по технологията на 3D печат.

Забележително също така е, че повърхността му е снабдена с огромен брой сензори, които „създават виртуален модел” за изследване на иновативната конструкция. Специалисти от Imperial College London ще използват данните за измерване, наблюдение и анализ на характеристиките му в продължение на четири години.

Сензорната мрежа ще позволи на инженерите да измерват състоянието на 3D конструкцията в реално време, да проследяват как тя се променя през жизнения ѝ цикъл и да разберат как хората взаимодействат с 3D-отпечатаната инфраструктура.

Проектът е много важен за бъдещото развитие на 3D печата на големи конструкции. Сензорите могат да помогнат на инженерите да си отговорят на въпроси относно дълголетието на такива модели.

Самият мост е създаден в рамките на шест месеца, той е отпечатан слой по слой, чрез наслояване на метални слоеве един върху друг. Дължината на моста е 12 метра, а за изграждането му са били необходими 4,5 тона неръждаема стомана.

Коментари по темата: „За първи път в света: 3D-отпечатан стоманен мост”

добавете коментар...

  1. Бъдеще

    След 20-30 години домовете ни ще бъдат 3d принтирани.

Коментар