Крипто-пионер се оттегли от бизнеса, уплашен за живота си

Съоснователят на етериум Антъни Ди Йорио се движи навсякъде с охрана и това очевидно не му харесва
(снимка: @diiorioanthony / Twitter)

Един от създателите на цифровата валута етериум (Ethereum) напусна крипто-бизнеса, отчасти поради опасения за личната си сигурност. От 2017 година крипто-пионерът Антъни Ди Йорио, в момента на 48 години, ползва услугите на екип за охрана, който го съпровожда навсякъде.

Ди Йорио възнамерява да продаде своята дигитална компания на Decentral Inc. в близките седмици и да пренасочи вниманието си към благотворителни организации и други некриптовалутни начинания, съобщи Bloomberg.

Канадецът ще прекрати също връзките си с други стартиращи компании, в които участва, и не планира да финансира блокчейн проекти в бъдеще. Същевременно обаче той отказа да разкрие информация за активите си в криптовалута.

„Криптовалутата има рисков профил, който не ме вдъхновява твърде много. Не се чувствам в безопасност в това пространство. Ако бях фокусиран върху по-големи проблеми, мисля, че бих бил по-сигурен”, казва Ди Йорио.

През 2018 г. той купи един от най-големите и скъпи апартаменти в Канада, като частично го плати с криптовалута. Това е триетажен мезонет за 28 милиона канадски долара (22 милиона щатски долара) в хотел St. Regis Residences Toronto.

През последните години Ди Йорио се занимаваше с рискови инвестиции и консултиране на стартъпи. За кратко той работи като дигитален директор на фондовата борса в Торонто. През февруари 2018 г. Forbes изчисли неговия капитал на 1 млрд. долара. Оттогава цената на етериум се увеличи повече от два пъти.

Ди Йорио и негови съмишленици основават етериум през 2013 г., която се превърна в дом на много от най-горещите криптопроекти, особено в децентрализираното финансиране, което позволява на хората да заемат, дават заеми и търгуват помежду си без посредници като банки. Токенът Ether има пазарна стойност от около 225 милиарда долара.

Според самия Ди Йорио, неговата компания Decentral ще бъде оценена на „стотици милиони долари”. Той очаква да я продаде за фиатни пари или дял в друга компания, а не за криптовалута.

„Искам да се занимавам със сложни проблеми”, казва Ди Йорио. Той участва в проекта Arrow, управляван от негов приятел от гимназията, който се занимава с разработка на превозно средство с нулеви емисии. Освен това е консултант на сенатор от Парагвай. Смята, че „крипто е малък процент от това, от което светът се нуждае”.

Коментар