Японски рекорд в предаването на данни по оптика

Изследователи постигнаха нов рекорд за предаване на данни по оптично влакно
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от японския Национален институт за информационни и комуникационни технологии (NICT) успешно завършиха първото предаване на данни в диапазоните S, C и L на дълги разстояния върху четирижилно оптично влакно със стандартен външен диаметър (0,125 mm).

Изследователите, водени от Бенджамин Дж. Путнам, са проектирали предавателна система, която се възползва в пълна степен от технологията за мултиплексиране с разделяне на дължината на вълната, комбинирайки различни усилвателни технологии, за да постигнат предаване със скорост 319 терабита в секунда (Tb/s) на разстояние 3001 километра.

Част от системата на японските изследователи – секцията за раманово усилване
(снимка: NICT)

Използвайки обща метрика за сравнение на предаването по оптични влакна, посочените скорост на предаване и разстояние дават стойност 957 Pb/s·km, което е световен рекорд за оптични влакна със стандартен външен диаметър.

Предаването на разстояние от 3001 км e осъществено чрез използване на легиран усилвател от влакна с ербий и тулий и разпределено раманово усилване.

Постижението демонстрира потенциала на SDM оптичните кабели със стандартен диаметър на обвивката и съвместимост със съществуващите кабелни технологии, подчертават изследователите от NICT.

Коментар