Защо се срина половината интернет

Интернет претърпя втори голям срив в последните месеци, заради проблем с DNS услуга
(снимка: CC0 Public Domain)

Десетки популярни интернет услуги и сайтове останаха недостъпни за кратко време в късната вечер на 22 юли 2021 г. На практика половината от глобалната мрежа излезе офлайн по вина на широко използвана DNS услуга.

Akamai и нейната Edge DNS услуга стоят зад глобалното прекъсване на интернет, съобщи The ​​Next Web. Единствената задача на Edge DNS, подобна на тази на CloudFlare, е да защитава услугите от DDoS атаки в допълнение към подобряване на отговора на DNS сървърите на заявки от потребителски устройства.

Според портала DownDetector, в резултат на проблем в работата на Edge DNS, поне 40 сайта и услуги от списъка на най-популярните в света за известно време са били недостъпни. Търсачката на Google, корпоративният портал на Microsoft, известният онлайн магазин AliExpress, услугите за игри Sony PlayStation Network и Valve Steam, както и Airbnb и FedEx, UPS и NewEgg и други спряха да работят.

Apple също пострада. Много от онлайн услугите на компанията останаха недостъпни, вкл. iCloud Backup и iCloud Mail. Дори големи авиокомпании като Delta Air Lines пострадаха. Наред с това, проблемът на Akamai беше усетен от McDonalds и Amazon.

Услугата Edge DNS прекъсна около 20:30 часа на 22 юли. Според Akamai, Edge DNS не е работила за около час. Това се потвърждава от статистика на портала DownDetector за Amazon, Airbnb, Google и други големи сайтове.

Akamai, от своя страна, казва, че инцидентът няма нищо общо с хакери. Според служители на компанията, не са извършвани кибератаки срещу услугата. Сривът е причинен от неправилна работа на софтуерната част на услугата. Повредата е възникнала по време на процеса на надстройка и на техниците е отнело около час, за да я отстранят.

Засега не е известно дали компаниите и услугите, засегнати от проблема с Edge DNS, ще искат компенсация от Akamai. Прекъсването на половината интернет не оказа особено влияние върху компанията – акциите ѝ паднаха, но с по-малко от 1%. Капитализацията на Akamai е 19,06 милиарда долара.

Коментари по темата: „Защо се срина половината интернет”

добавете коментар...

 1. Xxx

  Sigyrno si bil s akymylatora za tova ti izdarja bateriqta 3 bni

 2. Anonymous

  Sigyrno si bil s akymylatora za tova ti izdarja bateriqta 3 bni

 3. Saevar

  нямам такива проблеми у дома, на Акамай съм им блокирал всичкия събнет във firewall-а на рутера ми, не съм забелязвал да не ми работи Amazon Prime заради това… явно има значение хората какви/кои DNS сървъри ползват…

 4. Anonymous

  Мой ли amaz/m$/gg за трил$ да завист от 19млрд$akai ?

 5. Вели

  И аз го забелязах вчера. Мислех, че е от компютъра, а то какво било Аз като пиша на някоя компания за софтуер като имам бъг, отговора винаги им е “Рестартирайте устройството, проверете интернет връзката или нулирайте настройките” и НИКОГА не си признават, че имат бъгове и не са перфектни! Ей на това най се ядосвам.

 6. Снибар

  Аз се чудя защо батерията на смартфона ми издържа вече трети ден!

Коментар