Seagate подготвя евтини HDD с капацитет 20TB

Твърдите дискове с капацитет 20 терабайта скоро ще станат достъпни за масовия потребител
(снимка: CC0 Public Domain)

Seagate се готви да пусне 20-терабайтови твърди дискове за масовия потребител. Моделите ще използват PMR и SMR технологии за магнитно записване, при които разходите за производство са по-ниски, в сравнение с технологията HAMR, прилагана в корпоративните устройства.

Първите достъпни HDD с капацитет 20TB ще излязат на пазара през втората половина на тази година, съобщи изпълнителният директор на Seagate Дейв Мосли в доклада си за финансовите резултати на компанията.

Seagate вече доставя 20-терабайтови HAMR модели на избрани партньори и вгражда такива устройства в собствените си системи за съхранение Lyve, съобщи Tom’s Hardware. Въпреки това, поради високата продажна цена, подобни дискове не се предлагат на масовия пазар.

Сега обаче Seagate подготвя за пускане 20-терабайтови PMR-модели (във версия с технология TDMR), които ще отговорят на нуждите на повечето хора от устройства с голям капацитет. Компанията планира да пусне и SMR-модели със същия капацитет за потребители на софтуер, оптимизиран за тези HDD.

Насочените към корпоративния сегмент HAMR-дискове ще изискват нови носители и нови глави, чието производство стартира преди около година, и предвид сложния дизайн, цената на устройствата ще бъде висока. В бъдеще се планират версии с капацитет 22 TB и 24 TB. Но глави за TDMR решения се произвеждат от няколко години, като се използват в HDD с капацитет 14 TB, 16 TB и 18 TB, така че крайната цена на 20-терабайтовите продукти ще бъде значително по-ниска.

Шефът на Seagate засегна и криптовалутата Chia, която стимулира търсенето на твърди дискове през второто тримесечие на годината. Повечето дискове в мрежата Chia (около 32 PB в момента) са закупени от пазара на употребявани устройства.

Тази криптовалута ще осигури от 4 до 7 процента от търсенето на HDD през четвъртото тримесечие на фискалната 2021 г. Това означава, че няма смисъл да се използват гореспоменатите 20 TB модели изключително за тези цели.

Компанията е оптимист по отношение на проекта Chia, въпреки че криптовалутата е в относителна стагнация този месец – сторидж капацитетът ѝ се е увеличил от 29,2 PB в началото на месеца до 31,8 PB към 22 юли. В момента 20-терабайтово устройство ще донесе около 25 долара на месец в Chia.

Коментар