Графична карта за игри управлява термоядрен синтез

Графичният процесор Nvidia Tesla може да се ползва с успех в управлението на термоядрен синтез
(снимка: Nvidia)

Изследователи от Университета във Вашингтон разработиха алгоритъм, който позволява управление на термоядрен реактор с помощта на графична карта за игри, достъпна на масовия пазар.

Термоядреният синтез обещава производство на големи количества „чиста” енергия от относително малки реактори. Ако в атомните електроцентрали енергията от ядрено делене се преобразува в електричество, то в термоядрените инсталации електричеството се получава от енергията на ядрения синтез. Този процес протича в дълбините на звездите – по време на него леките ядра на атомите се комбинират в по-тежки, като в същото време освобождават огромно количество енергия.

Човечеството отдавна се опитва да изгради достатъчно мощна инсталация за дългосрочно поддържане на термоядрена реакция. Един от проблемите е динамичният характер на плазмата, която трябва да се контролира за достигане на температури, които позволяват синтез. Сега учените предлагат алгоритъм, който може да отчете промените в плазмата и да промени условията на синтез, така че да предотврати спирането на процеса, става ясно от публикация в Phys.org.

Експерименталният реактор на физиците от Университета във Вашингтон самостоятелно генерира магнитни полета изцяло вътре в плазмата, което го прави потенциално по-малък и по-евтин от други реактори, използващи външни магнитни полета. Прототипното устройство загрява плазмата до около 1 милион градуса по Целзий. Това е далеч от 150-те милиона градуса, необходими за синтез, но достатъчно, за да се тестват новите технологии за задържане на плазмата.

Използвайки графична карта Nvidia Tesla, учените са успели да прецизират потока на плазмата в реактора. Това им позволява да разберат по-точно какво се случва при образуването на плазмата и в крайна сметка да удължат „живота” на това състояние, като го приближават до достатъчното за поддържане на синтез.

Коментари по темата: „Графична карта за игри управлява термоядрен синтез”

добавете коментар...

  1. Хакеру

    Що ви е толкова странно, че видеокарта може да се използва за термоядрен синтез, видеокартата е много сложна платка която може да е по скъпа от компа тя извършва много сложни процеси за кратко време в игрите и ядреия синтез няма да я озори особено!

  2. Anonymous

    “Gaming graphics card allows faster, more precise control of fusion energy experiments”
    “https://phys.org/news/2021-07-gaming-graphics-card-faster-precise.html”

  3. БХ

    От кога Nvidia Tesla са карти за игра ? “https://www.nvidia.com/en-gb/data-center/tesla-v100/”
    Поинтересувайте се малко ,че с тези заглавия …. замирисва на кафяво …

Коментар