Ръждата обещава по-дълготрайни батерии

Технологията на Form Energy може да направи пробив в съхранението на енергия от комунален клас
(снимка: Form Energy)

Удължаването на живота на батериите е предизвикателство за учените и инженерните екипи. В търсене на ефективно решение, млада щатска компания е разработила иновативен дизайн за акумулаторен механизъм на база… ръжда.

Ръждата – проклятието за много собственици на автомобили – може да се окаже ключът към съхраняване на достатъчно възобновяема енергия за захранване на електрическата мрежа в продължение на няколко дена, съобщи GreenTech.bg.

След четири години научно-изследователска работа в „стелт” режим, Form Energy – компания със седалище в Съмървил – съобщи за технология, която може да се окаже пробивна за съхранението на енергия от комунален клас.

Президентът и главен оперативен директор на фирмата Тед Уайли казва, че компанията е произвела стотици работещи прототипи на батерия на база желязо и въздух, която може да съхранява големи количества енергия и да отдава в продължение на няколко дена.

„Завършихме науката, сега това, което остава да направим, е да се разгърнем от лабораторните прототипи към реални електроцентрали от мрежов мащаб”, обяснява той. При мащабно производство „модулите ще генерират електричество на стойност една десета от цената на всяка технология, налична днес за съхранение в мрежата”, казва Уайли.

Ако планът се осъществи, батериите на Form Energy биха могли да постигнат „Светия Граал” в света на възобновяемата енергия – относително евтино, надеждно съхранение на енергия в голям мащаб. А това е важно, тъй като слънцето и вятърът не генерират енергия, когато слънцето залезе и когато времето е тихо. Затова съхраняването на добитата в слънчево и ветровито време енергия е ключът към надеждността на чистата енергия.

Батерията на Form Energy е съставена от клетки, пълни с хиляди малки железни пелети, които ръждясват, изложени на въздействието на въздуха. Когато кислородът се отстрани, ръждата се връща към желязото. Чрез контролиране на процеса батерията се зарежда и разрежда.

Планът е да се монтират множество малки клетки в по-големи модули, след което модулите да се сглобят в батерии, които могат да се мащабират за захранване на електрически мрежи. Уайли очаква до 2023 г. да реализира първия си мащабен проект за 300 MW система за съхранение, която ще използва 500 модула.

Сред водещите инвеститори в компанията е Breakthrough Energy Ventures, в която участват милиардерите Бил Гейтс и Джеф Безос.

Коментари по темата: „Ръждата обещава по-дълготрайни батерии”

добавете коментар...

  1. Аа

    Два три Опела и готово.

  2. Ник

    Супер ако стане ще може да се съхранява и използва генерираната от ВЕИ Ел енергия дългосрочно Браво на САЩ Европа трябва да усили много научните изследвания и финансира не барове и дискотеки а научни разработки тези там 70 на 40 за ресторанти и други са идиотщини да отиват за разработки

  3. Дрън дрън

    Значи ще ползваме ръждата за ток через премахване на въздуха… Интересна технология ама системите за попълване и премахване на въздуха колко ще харчат

  4. е

    РАБОТЕЩИ прототипи, нали трябва да се тестват

  5. ..

    “Млада компания от САЩ вече е разработила стотици прототипи”

    Превод: Млада компания вече е намерила стотици начини, по които не става …

Коментар