Две ограничения на интернет свободите в България

Свободата онлайн е изложена на по-голям риск от всякога, предупредиха анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново проучване, публикувано днес, маркира България с ограничения в две от интернет свободите. Изследователите на Comparitech са проучили интернет цензурата и ограниченията в 175 държави, за да разкрият кои правителства налагат най-суровите ограничения.

Близо 60 процента от световното население (4,66 милиарда души) използва интернет като източник на информация, забавления, новини и социални взаимодействия. Но къде по света гражданите могат да се радват на равен и отворен достъп до интернет?

Новото проучване на Comparitech сравнява отделните страни, за да разкрие кои от тях налагат най-суровите ограничения в интернет и къде гражданите могат да се насладят на най-много свобода онлайн. Прави впечатление, че освен ограниченията за социални медии, политически медии и VPN, авторите на анализа изследват и меко казано спорни области като порнографията и донякъде торентите. Изследването тази година добавя и ограничение за съобщения/VoIP приложения.

Въпреки че челните места заемат обичайните „виновници” (Северна Корея, Китай, Иран, Беларус, Тайланд и др.), няколко на пръв поглед свободни държави се класират изненадващо високо – като Гърция, която блокира торентите, а освен това заедно с Унгария и Косово влиза в списъка на държави, които ограничават политическите медии (там е и България). С продължаващите ограничения и висящите закони свободата онлайн е изложена на по-голям риск от всякога, предупреждават от Comparitech.

В анализа за Европа се посочва, че 18 държави са забранили или затворили торент сайтове. Редица страни са въвели мерки, но все още не блокират такива уебсайтове – сред тях фигурира България, наред с Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словакия и Словения. В оценката за тези държави се използва термина „ограничени” сайтове, вместо „блокирани”. България е маркирана също с ограничения на политическите медии.

Всяка страна е оценена по шест критерия. Всеки от тях дава две точки, освен приложенията за съобщения/VoIP, които дават една точка (това се дължи на факта, че много страни забраняват или ограничават определени приложения, но позволяват такива, управлявани от правителството/доставчиците). Страната получава една точка, ако съдържанието – торенти, порнография, новинарски медии, социални медии, VPN, приложения за съобщения/VoIP – е ограничено, но достъпно и две точки, ако е напълно забранено. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-голяма е цензурата.

Коментари по темата: „Две ограничения на интернет свободите в България”

добавете коментар...

  1. :o)

    Поредната малоумна класацийка от интернет 🙂
    Тея Comparitech си нямат идея какво се случва в държавите за които са писали, ама нали трябва да си продадат изследванийцето на хората които са го поръчали и да се чустват значими 🙂

  2. хм

    На хартия, тези платформи са частни. Фед имат много долни похвати да крепят демокрацията… На хартия. САЩ не е държава като останалите, защото нямат нация. Тези, които ги управляват, бранят интересите на територията заради активите си, не за доброто на това, което наричат американски народ.

  3. Ross

    САЩ са на същото място на което е и Северна Корея.
    Всичко което противоречи на светата вяра на “Правоверната Църква на Ковид 19 идиотите” трябва да се блокира.
    Предстой откриване на Светата Ковид 19 Инквизиция за борба с неверниците.

  4. Бай Дончо

    А на кое място се класират САЩ, където Facebook и Twitter блокираха действащия президент и където всяко мнение за COVID, което не съвпада с “правата вяра” бива цензурирано и трито?

  5. Оп-са

    Свободата на медиите, тяхната цензура или автоцензура не е свързана с интернет свободите. При нас те са едни от най-свободните, като изключим определени места, които се наблюдават от властите.

Коментар