Google изоставя престарелите версии на Android

Притежателите на смартфони с Android 2.3.7 и по-стари версии скоро ще трябва да ги сменят
(снимка: CC0 Public Domain)

Google започна да изпраща имейли на потребители на устройства с много стари версии на платформата Android, за да им съобщи, че е време да се сбогуват с тях.

От 27 септември устройствата с Android 2.3.7 и по-стари версии вече няма да могат да влизат в услугите на Google. Това на практика ще елиминира голяма част от функциите на софтуера в смартфоните, съобщи Arstechnica.

„Ако влезете в устройството си [със стара ОС] след 27 септември, може да получите грешки с потребителското име или паролата, когато се опитате да използвате продукти и услуги на Google като Gmail, YouTube и Maps”, поясняват от компанията.

Android е една от най-„облачните” операционни системи. Особено в по-старите версии много от включените приложения и услуги са обвързани с данните за вход в Google – при спиране на работата им, голяма част от функционалността на телефона бива блокирана.

Всички услуги на Google, при които се изисква влизане чрез такъв логин, трябва да отговарят на стандартите за сигурност от ерата след 2011 г., което означава изключване на двуфакторното удостоверяване (2FA) и активиране на специална настройка „разрешаване на по-защитен достъп” в профила в Google.

Наистина, тези стари версии на Android трябва да „умрат” в крайна сметка, защото са твърде несигурни. Според Google, стари версии на Android като Gingerbread работят на по-малко от 0,2 процента от активните устройства.

Коментари по темата: „Google изоставя престарелите версии на Android”

добавете коментар...

  1. fg

    Ако се отворят през браузъра нема грижи

Коментар