DDoS атаките са в „плато”, САЩ остават лидер

Броят на атаките от типа DDoS варира между 500 и 800 на ден през второто тримесечие на 2021
(снимка: CC0 Public Domain)

Общият брой DDoS атаки в световен мащаб е намалял с 38,8% през второто тримесечие на годината, в сравнение със същия период на 2020, и с 6,5% спрямо предходното тримесечие на 2021, сочи нов доклад на Kaspersky.

Китай е лидер по брой устройства, от които са извършени SSH атаки. В същото време страната продължава да губи позиции по отношение на общия брой DDoS атаки (10,2%). САЩ остават лидер (36%) в тази категория за второ поредно тримесечие, обобщава данните от доклада Securitybrief.

Напоследък кибер-престъпниците търсят начини за усилване на DDoS атаките. Броят на атаките чрез протокола Session Traversal Utilities for NAT (STUN) се е увеличил. Друга видима тенденция е използването на уязвимостта TsuNAME за нападения на DNS сървъри. Това е причината за наскоро установените прекъсвания в работата на Xbox Live, Microsoft Teams, OneDrive и други облачни услуги на Microsoft.

Средно броят на DDoS атаките варира между 500 и 800 на ден. В най-спокойния ден са били записани само 60 атаки, а в най-интензивния – цели 1164, според статистическите данни на Kaspersky.

Географията на DDoS атаките също се е променила леко. САЩ отново е лидер по количество DDoS атаки (36%). В същото време Китай (10,2%) все по-малко е извор на подобни нападения. Третият източник на DDoS атаки е „новодошъл” в рейтинга – Полша (6,3%). Сред челната петорка на страните-източници на нападенията са още Бразилия (6%) и Канада (5,2%).

Експертите на Kaspersky също са анализирали държавите с ботове и злонамерени сървъри, които атакуват IoT устройства, за да разширят ботнет мрежите си. Резултатите показват, че повечето устройства, извършили атаки, са в Китай (31,8%), САЩ (12,5%) или в Германия (5,9%).

„През третото тримесечие на 2021 г. не виждаме никакви предпоставки за рязък ръст или спад на пазара на DDoS атаки. Пазарът ще продължи да бъде силно зависим от курса на криптовалутите, който остава постоянно висок за дълго време време”, коментира Алексей Киселев, мениджър бизнес развитие в екипа на Kaspersky DDoS Protection.

Коментар