Пентагонът ще прогнозира събитията с изкуствен интелект

Изкуственият интелект става ключов инструмент в арсенала на американските военни
(снимка: CC0 Public Domain)

Военните на САЩ разработват изкуствен интелект (AI) в рамките на експериментална програма, която има за цел да предвижда вероятните бъдещи събития дни преди да се случат. Пентагонът комбинира облачни изчисления и изкуствен интелект с данни от различни източници, за да постигне информационно превъзходство.

Новата експериментална програма се нарича Global Information Dominance Experiments (GIDE), което недвусмислено подсказва нейната цел. Идеята на системата е да се постигне информационно превъзходство, както и превъзходство при вземането на решения, споделя Глен Ван Херк, генерал от ВВС на САЩ.

GIDE трябва да предвиди в аванс действията на противника, така че американските сили да предприемат възпиращи и предпазни мерки преди избухване на военните действия, става ясно от публикация на ScienceAlert.

Така например, системата може да са събира данни от различни сензори, пръснати по света – както военни, така и цивилни; информацията след това се предава към AI, способен да открива закономерности и да издава предупреждения, когато открие знаци като например подводница, която предстои да напусне пристанището.

Алгоритмите, описани от Ван Херк, могат например да анализират средния брой коли, паркирани на вражески места, или паркираните самолети и да издават предупреждение за всякакви промени. AI е способен дори да открива ракети, подготвящи се за изстрелване.

Според Ван Херк, хората не могат да правят подобни анализи и прогнози толкова подробно и точно. Но генералът отбелязва, че хората са тези, които вземат окончателните решения въз основа на получените данни, а изкуственият интелект ще доведе до деескалация на ситуациите, а не обратно.

Коментари по темата: „Пентагонът ще прогнозира събитията с изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Фофу

    селски филозов не са само конекрадци, но и мозъкокрадци и са толкова ловки, че не можеш да се усетиш кога са ти взели мозъка. И по всичко личи, че твоя са го взели.

    Китай и Русия със сигурност ще ги гледат, да. После ще си копнат и пейстнат за лично ползване.

  2. Бейб

    Toва е.
    Още преди да получиш позиви Той ще знае за това.
    /позиви да се преведе данни за предстоящо събитие/.

  3. селски филозов

    китай, индия, русия даже и другите като бразилия, пакистан ще ги гледат тия конекрадци с кръстени ръце ли?

Коментар