Нова технология на Apple породи опасения за шпиониране

Принципно добро намерение на Apple предизвика страх от следене чрез iPhone
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple обяви създаването на система за откриване на материали за сексуално насилие над деца (CSAM), която ще обхване устройствата на американските клиенти. Новината предизвика бурни реакции. Някои специалисти изразиха опасения, че това може да доведе до постоянно следене и шпиониране на гражданите.

Как работи технологията? Преди потребителят да запази дадено изображение в iCloud Photos, технологията първо търси съвпадения с вече познати материали със сексуално насилие над деца. При намирането на съвпадение от алгоритъма случаят ще бъде разгледан от рецензент. Той ще оцени и при нужда ще докладва потребителя на правоприлагащите органи, съобщи BBC.

Съществуват обаче опасения за поверителността – че технологията може да бъде разгърната в посока сканиране на телефоните за забранено съдържание или дори политическа реч. Експертите се притесняват, че технологията ще позволи на авторитарни правителства да шпионират своите граждани.

Apple заяви, че следващите версии на iOS и iPadOS, очаквани по-късно тази година, ще имат „нови приложения за криптография, които да помогнат за ограничаване на разпространението на CSAM онлайн, като същевременно гарантират поверителност на потребителите”.

Системата работи, като сравнява новите снимки с база данни с познати изображения на сексуално насилие над деца, съставена от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ (NCMEC) и други организации за безопасност на децата.

Тези изображения се превеждат в „хешове” – числови кодове, които могат да бъдат „съпоставени” с изображение на устройство на Apple. Компанията казва, че технологията е способна да улови и редактирани, но подобни версии на оригинални изображения.

Apple твърди още, че системата има „изключително високо ниво на точност и гарантира по-малко от един на един трилион шанс годишно за неправилно маркиране”.

Отделно от това, според фирмата, всеки доклад ще бъде ръчно проверен, за да се потвърди, че е налице съвпадение. След това вече могат да се предприемат стъпки за деактивиране на потребителския профил и докладване на правоприлагащите органи.

„Независимо от това какви са дългосрочните планове на Apple, те изпратиха много ясен сигнал. Според тяхното (много влиятелно) мнение е безопасно да се изграждат системи, които сканират телефоните на потребителите за забранено съдържание”, коментира Матю Грийн, изследовател по сигурността в Johns Hopkins University.

По неговите думи, дали Apple ще се окажат прави или не, едва ли има значение. „Този ход ще „скъса язовира” – правителствата ще започнат да го изискват от всички”, категоричен е анализаторът.

Коментар