US законотворци се заемат с магазините за приложения

Магазините за приложения като App Store може да попаднат под строги регулации
(снимка: CC0 Public Domain)

Двупартийнa група от щатски сенатори представи законопроект, който има за цел да разхлаби режима на работа на т.нар. „магазини за приложения” на големите ИТ компании. Причината, според сенаторите, е, че тези компании упражняват твърде голям пазарен контрол. На прицел са основно Apple и Google.

Тримата сенатори – демократите Ричард Блументал и Ейми Клобучар и републиканката Марша Блекбърн – са изработили законопроекта, който има за цел да забрани на големите магазини за приложения да изискват от доставчиците на приложения да използват тяхната платежна система. Предвидена е и забрана да се наказват разработчици на приложения, които предлагат различни цени или условия чрез друг магазин за приложения или друга платежна система.

„Намирам тази хищническа злоупотреба на Apple и Google за дълбоко обидна на толкова много нива”, каза Блументал, цитиран от Channel News Asia. „Тяхната пазарна сила е достигнала точка, в която те оказват въздействие върху цялата икономика, като задушават и смазват иновациите”.

Блументал очаква придружаващото законодателство да стане готово „много скоро”. Подготвяната промяна е „висок залог” за Apple, чийто магазин за приложения генерира 53,8 милиарда щатски долара и увеличава печалбите ѝ с развитието на пазара на смартфони. Компанията засега се въздържа от коментар.

Google също не коментира, но говорител цитира предишни изявления на компанията, че устройствата с Android често са предварително заредени с два или повече магазина за приложения и че продавачите на приложения могат да разрешат изтегляния, без да използват Play Store на Google.

Разработчиците, които през последните месеци критикуваха политиките на големите компании относно магазините им за приложения, похвалиха законопроекта.

Коментар