И Google маха зарядното от кутията на смартфона

Все повече компании доставят смартфоните в по-малки кутии, без зарядно устройство
(снимка: CC0 Public Domain)

Google последва примера на Apple и Samsung и реши да се откаже от включването на зарядни устройства в кутиите на смартфоните, които предлага.

Компанията потвърди пред The Verge, че Pixel 6 няма да идва в комплект със зарядно устройство. Подобно на своите конкуренти Google твърди, че просто няма нужда – повечето хора вече имат USB-C зарядни устройства. Pixel 5a ще е последният телефон на Google с вградено устройство за захранване.

С това интернет компанията се присъедини към нарастващата група на смартфон производители, които премахват зарядното устройство от окомплектовката на телефоните в името на намаляване на електронните отпадъци и опазване на околната среда.

Като част от този стремеж все повече компании доставят смартфоните в по-малки кутии, така че да може да транспортират повече устройства в една пратка. Усилията за по-екологично предлагане на телефоните включват и използване на рециклирани хартия и картон в опаковките, както и рециклирана пластмаса за някои компоненти.

Критиците обаче не са единодушни по въпроса дали премахването на зарядното наистина е „екологичен” ход. Ако потребителят се нуждае от ново зарядно с новия си телефон, той ще е принуден да купи от друг производител, а това означава още транспорт, още опаковки, още емисии.

Някои анализатори смятат, че с премахването на зарядното от комплекта на смартфона производителите просто намаляват разходите си.

Коментари по темата: „И Google маха зарядното от кутията на смартфона”

добавете коментар...

  1. Българин

    Скоро ще ги продават и без батерии, че да си купиш отделно. Като в самолетните полети. Преди си купуваш билет с багаж, с храна и всички екстри. Сега за не по-малко пари си купуваш просто билет и си плащаш дори за водата.

  2. мхм

    Много добра идея, вкъщи имам няколко зарядни, да не говорим, че от години си зареждам телефона на лаптопа през нощта, зарядното го ползвам 1-2 пъти в годината. Още повече, че в едно семейство всеки има телефон и не са нужни повече от 1-2 зарядни.

  3. Koko Н

    Няма значение какво е зарядното освен,ако не искаш бързо зареждане.Дори е по-хубаво да се зарежда тел.бавно

  4. Аркан

    Дори потребителите да имат стари зарядни, те с времето се развалят.
    Затова липсата на зарядни в комплекта е абсурд!

Коментар