Български веломаршрут е най-популярен на Балканите

Най-младите участници в Дунав Ултра ще опитат да изминат 700 км за по-малко от 48 часа
(снимка: Дунав Ултра)

Задава се осмото издание на колоездачното приключение Дунав Ултра. Всяка година няколкостотин колоездачи – ентусиасти от цяла България, Румъния и други държави се включват в изминаването на най-популярния веломаршрут на Балканите.

Маршрутът е с обща дължина 740 км и следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав до Черно море.

На 2-ри септември във Видин е промо събитието на Дунав Ултра – тази година под наслов “Обратно при реката”. 150 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, за да стартират заедно и изминат разстоянието на маршрута до крайната му точка – с. Дуранкулак (Община Шабла).

Преходът е индивидуално предизвикателство за всеки и кауза за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава траекторията маршрутът.

“Тази година сме свидетели на рекордно висок интерес към маршрута през целия сезон”, сподели Борис Бегъмов, основател на Дунав Ултра. “Радва ни фактът, че в приключението се включват не само активни колоездачи, но и любители, начинаещи, дори семейства с деца”.

Както българите, така и чужденците се впечатляват най-вече от специфичната природа около Дунава, исторически забележителности и дунавската кухня, разказа Бегъмов.

Всички най-интересни места по маршрута и много полезна информация за неговото т.нар. “селфгайдед” (самоорганизирано, бел. ред.) изминаване е представена в мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone).

Част от топ забележителностите, през които преминава маршрутът на Дунав Ултра са: крепостта “Баба Вида” във Видин, бирената фабрика в Лом, корабът “Радецки” в Козлодуй, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, крепостта “Димум” в Белене, римският легионен лагер “Нове” в Свищов, домът на Филип Тотю в Две могили и др.

Началото на тазгодишното масово изминаване на маршрута ще бъде дадено на 3-ти септември във Видин. Най-възрастният участник-колоездач е 73-годишният Петър Димитров от Добрич, за който предизвикателството е изминаване на дистанцията за втора поред година.

Всички участници в прехода пък ще бъдат приветствани от 81-годишния доайен Койчо Пенчев – страстен колоездач и домакин-уредник на къщата музей Филип Тотю в Две Могили.

Най-младите участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 700-км разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни. За първи път в Дунав Ултра приключението тази година се присъединява румънски екип с тандем велосипед (велосипед за двама).

Коментари по темата: „Български веломаршрут е най-популярен на Балканите”

добавете коментар...

  1. Colombino

    Това на картинката е площадът на Оряхово. Отсреща е читалище “Надежда”. Хубаво беше навремето, но се обезлюди много.

Коментар