Intel прекратява проекта за AI камери RealSense

Камерата RealSense целеше да направи компютърното зрение по-гъвкаво и достъпно
(снимка: Intel Corporation)

Intel обяви, че прекратява проекта си за камери с изкуствен интелект RealSense. Компанията вече прехвърля талантите и технологиите за компютърно зрение към дейности, които „по-пряко” поддържат нейния основен бизнес – този с чипове.

Полупроводниковият гигант ще изпълни съществуващите ангажименти, но краят очевидно е на хоризонта. Изглежда, че компанията е решена да пренасочи енергията на екипите си по света към своя основен бизнес и да остави част от по-малко съществената си работа „настрана”.

Камерата RealSense беше създадена с цел да направи компютърното зрение по-гъвкаво и по-достъпно, отбелязва CRN. Идеята е, че дадена компания или изследовател може да купи камери, за да подпомогне всичко в дейността си – от навигацията на робот до разпознаването на лица.

В крайна сметка обаче тази камера не стана масово търсен продукт. Може и да не е била замислена като такъв – RealSense не е дивизия за печелене на пари, дори и работата ѝ да помага на другите екипи на Intel.

Навярно решението на Intel има по-просто обяснение: фирмата иска да намали „баласта”. Главният изпълнителен директор Пат Гелсингър иска компанията да си върне короната в бизнеса с производство на чипове, а това означава да концентрира ресурсите си върху възможностите за проектиране и производство.

Без значение колко успешен е проектът RealSense, това е потенциално разсейване от гледна точка на най-новата стратегия на Intel. Затова и прекратяването му изглежда логично.

Коментар