Нов експеримент на Twitter срещу подвеждащи публикации

Социалната мрежа Twitter взима нови мерки срещу дезинформацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов и експериментален инструмент в Twitter ще позволи на потребителите да съобщават за „подвеждащи” публикации. Компанията казва, че тества функцията за „някои хора” в САЩ, Южна Корея и Австралия.

С новия инструмент за „борба с дезинформацията” потребителите вече ще могат да докладват политически и здравни теми, с подкатегории за избори и туитове, свързани с Covid-19, съобщи The Verge.

Инструментът ще допълва досегашните усилия за „проверка на фактите” и премахване на дезинформацията, които Twitter се постара да въведе през последната година и половина.

В момента не е ясно как ще се обработват докладваните публикации. За разлика от Facebook, която твърди, че използва „голяма мрежа от проверители на фактите“, инициативите на Twitter изглежда по-тясно фокусирана.

В собствен туит компанията заяви, че потребителите не трябва да очакват компанията да реагира или отговори на всеки сигнал.

„Отчетите ще ни помогнат да идентифицираме тенденциите, за да можем да подобрим скоростта и мащаба на нашата по-мащабна работа по дезинформацията“, обясниха от фирмата.

Коментар