Facebook активира у нас проверка на фактите от трети страни

Потребителите на Facebook ще бъдат по-добре информирани за достоверността на информацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Facebook стартира в България програма за проверка на фактите от трети страни в партньорство с AFP – проверител на фактите, сертифициран чрез Международната мрежа за проверка на факти (IFCN).

В борбата с дезинформацията Facebook си партнира с независими проверители на фактите от цял свят, които преглеждат и оценяват достоверността на съдържанието. Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите, като по този начин значително намалява нейното разпространение.

Това спира споделянето на измамна информация и намалява броя на хората, които я виждат. Ограничава се и разпространението на страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини, като се премахва и опцията им за реклама.

Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Facebook предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна. Проверителите на факти не премахват акаунти или страници от Facebook.

Оценената като невярна история ще се показва по-надолу във фийда на потребителите
(снимка: Facebook)

„Борбата с фалшивите новини е отговорност, която приемаме сериозно, затова непрекъснато работим в посока на това да ограничим разпространението на неверни новини на нашата платформа”, коментира нововъведението Якоб Туровски, ръководител на отдел „Обществени политики” във Facebook за Полша, Прибалтика, Румъния и България.

AFP е ключов партньор на Facebook по отношение на проверката на съдържанието с журналисти от целия свят, участващи в процеса, поясни той.

Програмата е в съответствие със стратегията от три части на Facebook за подобряване на качеството и автентичността на историите в потребителския „нюзфийд”. Социалната мрежа премахва акаунти и съдържание, които нарушават нейните „Стандарти на общността” или „Политики за рекламиране”, ограничава разпространението на фалшиви новини и неавтентично съдържание и информира хората, като им дава повече контекст за публикациите, които виждат.

След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния добавянето към списъка на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за проверка на съдържанието в Централна и Източна Европа, заяви Кристин Бухагиар, регионален директор на AFP в Европа.

Сега агенцията обхваща 17 европейски държави и работи на 12 различни европейски езика. А към момента Facebook си партнира с над 80 проверители на факти на над 60 езика в световен мащаб.

Коментари по темата: „Facebook активира у нас проверка на фактите от трети страни”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тези от САЩ са още по-трогателни със своите права и свободи, с правилника на парламента и т. н. Явно се изживяват като някакви световни фанфарони, по отношение на демокрацията. Ама, както казваше един, “Не са виждали гладен сумалиец” , за това продават фасони пред света!!!

  2. ..

    Много ме кефи как се правят на улави и обявяват подобни “начинания” все едно има някакъв напълно безпристрастен начин това да става …

    Вече се видя как работи в САЩ – тези “проверки на фактите” нито са безпристрастни, нито са обективни. А, много често сами по себе си са пропаганда.

    И тук възниква вечният философски въпрос – кой проверява проверяващите / кой пази пазачите?

Коментар