Натиск в САЩ за забрана на електронните цигари

Всеки пети гимназист в САЩ е пушил електронна цигара поне веднъж през последните 30 дни
(снимка: CC0 Public Domain)

Коалиция от 31 американски щата и територии начело с Ню Йорк настоява американската Администрация по храните и лекарствата да въведе строги регулации за ароматизираните електронни цигари.

Групата иска не само да забрани електронните пури с „привлекателни за младежта” аромати като бонбон, мента и ментол, но и да ограничи нивата на никотин и да озапти маркетинговите усилия, насочени към децата, съобщи Engadget.

Коалицията се надява да осуети това, което тя нарича „младежка никотинова епидемия”. Около 19,6% от учениците в гимназиален клас през 2020 г. са заявили, че са използвали електронни цигари поне веднъж през последните 30 дни, според проучване, публикувано в Националната медицинска библиотека.

Алиансът също така посочва ефектите на никотина върху мозъка на децата, включително риск от пристрастяване, както и проблеми с психичното здраве и натравяне.

Кампанията за натиск следва мащабна акция срещу електронните цигари на щатско ниво, особено в Ню Йорк. Щатът не само забрани ароматизираните цигари в края на 2019 г., но и осъди един от производителите за „измамен и подвеждащ” маркетинг, допринесъл за популяризиране на вредния навик сред младежите.

Има вероятност щатите от коалицията да получат повече, отколкото се надяват, когато Администрация по храните и лекарствата вземе решение дали да забрани електронните цигари и оралния никотин от 9 септември.

Коментар