ИТ гигант се заема с производство на електромобили

Бизнесът с електромобили изкушава и големия ИТ производител Foxconn
(снимка: CC0 Public Domain)

Тайванската компания Foxconn, най-големият производител на електроника по договор, става все по-сериозна в амбициите си да навлезе и на пазара на електрически превозни средства.

На среща с инвеститори ръководството на фирмата заяви, че планира да построи фабрики за електромобили в САЩ и Тайланд през 2022 г. В момента Foxconn води преговори за възможни локации за заводи и в Европа, съобщи председателят на компанията Лиу Янг-Уей, цитиран от Engadget.

ИТ гигантът възнамерява да започне масово производство на електрически превозни средства още през следващата година. Фабриката в Тайланд ще бъде част от съвместното предприятие на Foxconn с петролно-газовия конгломерат PTT.

Двете фирми работят върху платформа за производство на електромобили и компоненти. Foxconn планира да произвежда до 200 000 електромобила в тайландския си завод всяка година, разкри Лиу Янг-Уей.

В американското си предприятие Foxconn ще произвежда превозни средства за клиенти – електромобилни брандове като например Fisker. Компаниите подписаха договор през май, припомнят пазарните наблюдатели.

Foxconn планира да започне производството на електромобили Fisker до края на 2023 г. Двете фирми ще инвестират съвместно в автомобила Project Pear и ще споделят приходите от него.

Коментар