Изкуствено тъпанче от 3D принтер възвръща слуха

PhonoGraft е нов 3D-отпечатан имплант за възстановяване на тъпанчето
(снимка: Wyss Institute at Harvard University)

Перфорациите в тъпанчето водят до болка и нарушен слух и могат да бъдат трудни за лекуване. PhonoGraft – проект на учени от Харвард – представлява ушен имплант, отпечатан на 3D принтер, който може да поправи щетите по тъпанчето, насърчавайки естествените клетки да се възстановят. Изобретението е тествано и вече е готово да влезе в търговско производство.

Тимпаничната мембрана, по-известна като „тъпанче”, е тънка, кръгла част от тъкан, която вибрира в отговор на звуковите вълни и ги превръща в електрически сигнали, които достигат до мозъка и той ги интерпретира. Мембраната обаче не може да свърши тази работа, ако е пробита. А това се случва в резултат на намеса от чужди предмети като памучни клечки или наранявания от изключително силни шумове.

Влошавайки нещата, подобен пробив се явява и отваряне на бариерата за вируси и бактерии, които могат да проникнат във вътрешното ухо и да причинят сериозна инфекция, отбелязва NewAtlas.

В момента най-доброто лечение е известно като тимпанопластика – то включва поправяне на дупката с помощта на присадки от собствената тъкан на пациента. Но „кръпката” не предава звука толкова добре, колкото здравото тъпанче. Процедурата изисква да се направи разрез зад ухото и често може да се окаже неуспешна, което налага да се извърши наново.

PhonoGraft на изследователите от Харвард е проектиран да решава тези проблеми. Имплантът имитира сложната форма на естественото тъпанче. Той е оформен със „спици” като колело на велосипед. Изработен е от специално мастило на синтетична полимерна основа за 3D печат.

Освен че работи за възстановяване на слуха, имплантът осигурява скеле за собствените клетки на реципиента, които могат да се регенерират. Тестовете при чинчили, които имат анатомия на ушите и слухови диапазони като хората, се оказват обещаващи.

„Три месеца след като имплантирахме нашата оптимизирана присадка в ухото на чинчилата, бяхме изумени от резултата”, казва Аарон Ременшнайдер, изследовател по проекта. „Тестовете на слуха показаха пълно възстановяване на звуковата проводимост, което беше голяма пречка по-рано. После направихме преглед на ушния канал с ендоскоп. Това, което видяхме, беше като призрак над нашата присадка – тя се заменяше с нова тъкан – красиво реконструирано тъпанче с радиално-кръгъл модел”.

Като допълнителен бонус, PhonoGraft може да бъде поставен през ушния канал, което прави процеса по-малко инвазивен.

За да пусне устройството на пазара, Харвардският институт Уайс е създал новостартираща компания, наречена Beacon Bio, която наскоро беше придобита от Desktop Health – тази стъпка предполага, че продуктът е готов за пускане на пазара. Екипът сега работи за получаване на разрешение от FDA, за да прилага PhonoGraft на човешки пациенти. Други подобни импланти също са в процес на разработка, като например ClearDrum в Австралия.

Коментар