Google подготвя собствена SoC за хромбуци и таблети

Бъдещите хромбуци вероятно ще използват и собствен чипсет на Google
(снимка: CC0 Public Domain)

Google може да последва примера на Apple и да разработи свои собствени хардуерни платформи за лаптопи (в частност хромбуци) и таблети, според източници, запознати с плановете на компанията.

Интернет гигантът очевидно няма да се задоволи само със смартфоните Pixel 6 и 6 Pro, когато става въпрос за преминаване към собствени платформи. Според публикация на Nikkei, след няколко години може да се появят компютри и таблети с уникални SoC (система на чип) на Google.

Твърди се, че Google вече разработва хардуерни платформи за хромбуци и таблети. Първата SoC вероятно ще дебютира в подобни устройства още през 2023 г. Така Google ще приложи подхода на Apple, разбира се, коригиран според разликите в бизнес модела на компанията и пазарните ѝ позиции.

В случая Google изглежда в по-добра позиция от Apple, тъй като не е необходимо да създава непременно високопроизводителни хромбуци. В допълнение, компанията може да продължи да си партнира със Samsung.

Пазарните наблюдатели предполагат, че SoC Tenzor, на която стъпват новите смартфони Pixel, е или разработена от Google в сътрудничество със Samsung, или отменена SoC Exynos, създадена от корейския производител.

Коментар