Прецедент: Забраниха дейността на фирма за шпионски софтуер

„Свободията” на разработчиците на шпионски софтуер приключи в САЩ
 (снимка: CC0 Public Domain)

За първи път САЩ забраниха дейността на разработчик на шпионски софтуер – това е важен прецедент и може да доведе до подобни ограничения и за други компании, които се занимават с подобен бизнес.

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) нанесе изненадващ удар на създателите на шпионски софтуер (спайуер), който е широко разпространен в страната и практически никой не наказва разработчиците за използването му. Но наскоро Support King и нейният изпълнителен директор Скот Зукърман се сдобиха със забрана за участие на пазара на системи за наблюдение.

Към момента само негласното използване на такъв софтуер се счита за незаконно в страната. Според FTC, приложението SpyFone, разработено от Support King, тайно е събирало и предавало данни от устройства на клиенти „чрез скрито хакерство”, съобщи TechSpot. Комисията твърди, че данните са продавани на всякакви „преследвачи и домашни тирани”.

В допълнение към забраната на компанията да участва в бизнеса със системи за наблюдение, FTC разпореди изчистване на всички незаконно събрани данни от нейните сървъри и информира всички собственици на заразени устройства, че SpyFone е скрито инсталиран на тяхната електроника.

Освен това, според говорител на FTC, докато шпионският софтуер е бил скрит от собствениците на устройства, всевъзможни хакери са имали почти безплатен достъп до данните – системата за сигурност на Support King може лесно да бъде измамена.

Комисията твърди още, че компанията е предоставяла на клиентите си подробни инструкции за получаване на root права на устройства с Android, което им дава възможност за неоторизиран достъп до пощенски архиви, видео чатове, история на онлайн активността, GPS координати и друга информация.

Прави впечатление, че SpyFone съхранява незаконно събрани данни без криптиране и предава пароли в незащитена текстова форма. Кибератака срещу компанията през август 2018 г. доведе до кражба на данни за 2200 клиенти. Разработчиците обещаха да наемат трета компания за защита на данните, но никога не направиха това.

В крайна сметка комисията единодушно реши да забрани на Support King и Скот Зукърман да лицензират, рекламират и предлагат за продажба продукти за наблюдение. Според самата комисия, санкцията е доста важна.

Още през 2019 г., когато се зае с въпроса за използването на шпионски софтуер, FTC позволи на разработчиците да продължат дейността си, като свободно разработват и продават продукти за онлайн мониторинг. Възможно е активното участие на Support King в процеса на шпионаж да е изиграло роля, тъй като компанията съхранява откраднатите данни на своите сървъри.

Коментари по темата: „Прецедент: Забраниха дейността на фирма за шпионски софтуер”

добавете коментар...

  1. dionisius

    Сиви шапки

Коментар