За малкия и среден бизнес: сървър „по мярка” от Intel

Най-актуалните сървърни системи на Intel се базират на трето поколение процесори Xeon Scalable
(снимка: Intel)

Малките и средни фирми у нас вече могат да се сдобият с висок клас сървър, който е „скроен по индивидуална мярка” конкретно за различните им нужди. Това стана възможно с въвеждането на програма за локално сглобяване на маркови сървъри на Intel, при която се използват шасита и компоненти от ИТ гиганта, съчетавани по персонална заявка от сертифицирани асемблатори и с последваща поддръжка директно от световната компания.

Навярно най-голямото предизвикателство за малкия и средния бизнес в ерата на дигитализацията е липсата на ресурс за поддържането на собствен ИТ отдел. Затова системите и приложенията трябва да са лесни за боравене, семпли, да не изискват специални умения – или ако изискват, специалистите да се намесват рядко. И в същото време е абсолютно необходимо системите да са сигурни и надеждни.

Подобна ситуация винаги е поставяла известни ограничения при закупуването на техника. И ако софтуерът до голяма степен позволяват гъвкавост, при хардуера постигането ѝ е трудно. С особена сила това се отнася за обслужващите сървъри. Марковите машини са сигурни и надеждни, но нерядко конфигурацията им включва компоненти, които може да не са необходими на конкретната фирма. Асемблираните машини винаги са „по мярка”, но не са изцяло маркови.

Intel промени играта

Картината рязко се промени с пускането на програма за асемблирани маркови сървъри от световния производител Intel. Като оставим настрана добре познатите ни процесори Core за настолни и мобилни компютри, Intel се гордее и със своите сървърни чипове от фамилията Xeon Scalable, чието трето поколение вече е на пазара, и на които се базират най-актуалните сървърни системи на компанията.

Добрите асемблатори знаят, че производителната и стабилна компютърна конфигурация зависи в също толкова голяма степен и от останалите компоненти като дънна платка, шаси, захранване, RAID и мрежови контролери. Затова въпросът „можем ли да притежаваме сървър, изцяло произведен от Intel”, е съвсем резонен, а неговият отговор е категоричен: да.

Асемблатори и крайни клиенти могат да конфигурират сървър, изцяло произведен от Intel
(снимка: Intel)

Благодарение на официалния дистрибутор на сървърните продукти на Intel у нас – АСБИС България – всички фирми могат сами да изберат и поръчат нужния им сървър, по собствена мярка. Те могат да го поръчат директно или пък да се обърнат за помощ към асемблатор, който да им помогне в дефинирането на конфигурацията.

Маркова машина по индивидуална конфигурация

Предлаганите конфигурации са машини от висок клас, при които дизайнът, изработката, съвместимостта и качеството на компонентите са безкомпромисни. На практика цялата система се доставя директно от Intel и включва процесори и памет.

При добавяне на SSD дискове на компанията, остава да бъдат монтирани единствено твърди дискове от предпочитания производител, ако това е необходимо. Това може да се случи още при поръчката към АСБИС, където на склад има голямо разнообразие от подходящи модули и компоненти от водещите доставчици на хардуер в света.

За целта е разработен онлайн конфигуратор. В него са представени най-актуалните системи, базирани на процесори Xeon Scalable 2-ро и 3-то поколение, като съвместимостта при избора е 100% гарантирана.

Онлайн инструментът поддържа два подхода при избор на желаната конфигурация:

  • по тип на сървъра, където може да бъде избран едномодулен или мултимодулен сървър в настолно шаси или за монтаж в рак, като се започне от двупроцесорни системи с 24 ядра;
  • по приложение на сървъра – например за малки офиси, интензивни изчисления, облачни центрове и съхранение на данни.

Освен това е наличен и списък на съвместимите операционни системи и допълнителен хардуер. Така може да се „съшие” възможно най-стабилна конфигурация, която да работи гарантирано безпроблемно в дадената среда. При избор на конкретен продукт на Intel в списъка автоматично могат да бъдат изведени всички съвместими компоненти – от GPU, до RAID и мрежови контролери, дискове и др.

„Помощ от приятел”

За повечето малки и средни бизнеси може да е по-лесно да се обърнат към специалист за конфигурирането на сървъра „по мярка”. Това „скрояване” могат да извършат всички регистрирани партньори на АСБИС. Те имат достъп до много по-сложен и подробен конфигуратор на сървъри Intel, от който директно могат да направят поръчка.

Онлайн инструментът позволява избор на конфигурация по тип на сървъра и приложение на сървъра
(снимка: Intel)

Тъй като проектирането на добра сървърна конфигурация изисква високо ниво на компетентност, то в конфигуратора за професионалисти е налична и онлайн поддръжка директно от специалисти на Intel. Те имат практически наблюдения на особеностите на фирми от различните сектори и бизнес-ниши от цял свят. Затова са в състояние да помогнат за избора на най-адекватното решение.

Поддръжка и възможност за изпитания

Всички сървърни конфигурации на Intel се предлагат в България с 3-годишна гаранция, която може да бъде удължена до 5 години. В случай на технически проблем потребителите отново могат да разчитат на специалисти директно от Intel.

Наред с това АСБИС България предлага на заинтересованите и демонстрационна машина, която нагледно да представи качествата на сървърите на марката. Ценното в случая е, че всяко предприятие може да тества работата на желания Intel сървър в свой собствен сценарий на потребление, вграждайки машината директно в информационната си инфраструктура, за да се види как функционира и дали отговаря на очакванията.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „За малкия и среден бизнес: сървър „по мярка” от Intel”

добавете коментар...

  1. да го духа под вода цска

    Хм, за пръв път чувам че AMD имали сървъри 🙂

  2. Станислав

    От 2 седмици сме на 7502p, няма нищо общо със стария сървър.

  3. Само ЦСКА

    Вие, господа, колко сървъри AMD сглобихте, продадохте, внедрихте и използвахте през последния месец?

  4. Симо

    Само AMD

  5. Станислав

    Ако ви трябва сървър за отопление може. Иначе интел не.

Коментар