Daimler с мрачна прогноза за дефицита на чипове

Covid беше стрес-тест за автомобилната индустрия, отчитат от Daimler
(снимка: CC0 Public Domain)

Недостигът на чипове, който спъва световното производство на автомобили, може да продължи през 2022 г. и дори през 2023 г., заяви една от водещите немски автомобилни компании.

Covid беше стрес-тест за индустрията, която се нуждаеше от задълбочен преглед на своите вериги за доставки, каза председателят на Daimler Ола Келениус, цитиран от BBC. Доставките на полупроводникови чипове не успяват да задоволят търсенето в широк спектър от индустрии. Това включва и автомобилостроенето.

Недостигът е причинил спиране на производството на компанията в Малайзия и „значително би повлиял на производството и продажбите през третото тримесечие”, коментира ситуацията Келениус, който е и ръководител на Mercedes-Benz.

Производителите на чипове казват, че това ще продължи през 2022 г. от структурна гледна точка и след това постепенно положението ще се подобри”, добави той.

Това на практика означава, че недостигът може да продължи до 2023 г., но „дано не е на нивото на сериозност, което изпитахме през последните няколко месеца”, надява се шефът.

Според него, автомобилният бранш ще се поучи от стрес-теста и ще разгледа още по-задълбочено всички нива на веригата на доставки, „за да направи системата по-здрава”, заключи председателят на Daimler.

Коментар