Хакерски кабел краде данните от клавиатурата

Кражбата на данни от клавиатурата може да става и с хакерска версия на Lightning кабела
(снимка: CC0 Public Domain)

Специалисти по сигурността са надстроили своя версия на хакнат Lightning кабел по начин, който им позволява да записват натисканията на клавиши и след това да изпращат данните до определено място. Това би позволило кабелът да се използва за кражба на пароли и друга чувствителна информация.

Lightning кабелът позволява зареждане на смартфони от компютър или лаптоп вместо от зарядно устройство. Още през 2019 г. изследователят по сигурността Марк Грийн (с псевдоним MG) демонстрира кабел, който приличаше на Lightning, но имаше вградени възможности за хакерство, припомня TechXplore.

Малко след това, според съобщенията, MG е работил съвместно с доставчик на системи за киберсигурност, наречен Hak5, и е започнал да продава кабелите. Идеята зад разработката на кабела и продажбите му не е била само да подчертае, но и да покаже как такива прости устройства могат да бъдат незначително изменени и да позволяват на истинските хакери да се възползват злонамерено от потребителите.

Съвсем наскоро MG разкри пред екипа на изданието Motherboard, че е „актуализирал” кабела за хакване, за да може да записва както натискания на клавиши, така и да използва добавен Wi-Fi чип за излъчване на данните, които улавя, към определен сайт – оттам хакерите биха могли да получат и проучат данните и да ги използват в своя полза.

MG е изработил новия кабел, защото „други експерти в областта твърдят, че това не може да се направи поради ограничения на размера и пространството”. Според тях, няма достатъчно място в съединителния корпус на кабелите Lightning Type C. MG твърди, че е доказал грешката на такива експерти, добавяйки малки чипове към кабелите и след това демонстрирайки, че те работят.

Според Motherboard, кабелът работи както е рекламиран, макар и да изисква „непосредствена близост”. Кибер-специалистът пък е категоричен, че кабелът може да доставя данни на разстояние до 1,5 км и работи еднакво добре със смартфони и таблети.

Коментари по темата: „Хакерски кабел краде данните от клавиатурата”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    A Lightning cable allows for charging a device such as a smartphone using a computer or laptop instead of a charger.

  2. :)

    Lightning кабелът позволява зареждане на смартфони от компютър или лаптоп вместо от зарядно устройство.

    Я пак?! Като пишете/превеждате подобни статии въобще някой прави ли си труда да проверява какви глупости пише? Лайтинг кабела е единственият стандарт за зареждане на iPhone. От едната страна е Лайтинг конектор, а от другата е USB/USB-C.

Коментар