ИКТ дистрибуторите доближават 1 млрд. лв. приходи

Търсенето на технологичен хардуер ускори развитието на дистрибуторския бизнес
(снимка: CC0 Public Domain)

11 от общо 25 ключови ИКТ дистрибутори в България отбелязаха спад в оборотите през 2020 година, но общият оперативен приход в сегмента на доставките на едро на технологичен хардуер – компютърни системи, компоненти и периферия – допря границата от 1 милиард лева.

Това се случва за първи път в бизнес историята на страната, като дистрибуторският ИКТ сегмент е с четвърти по размер ръст за последните 13 фискални години, сочат данните от изследване на CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co., което разглежда 10 обемни и 8 индикатора за производителност (KPI).

На фона на кризисната 2020 г., търсенето на технологичен хардуер ускори развитието на бизнеса, който доказа високите си професионални стандарти с отлични резултати и за клиентите и за служители си, коментира анализаторската компания. ИКТ дистрибуцията в България бележи исторически рекорди с най-добри резултати в осем от 10-те обемни и в седем от осемте KPI индикатора.

Най-голямо впечатление прави, че ИКТ дистрибуторите през изминалата година не са увеличили средната търговска надценка, но въпреки това са постигнали много по-добър финансов резултат, намалили са рязко задълженията и са увеличили разхода за персонал, значително изпреварващ производителността. За пета поредна година времето за оборот на склада намалява до исторически нива, намалява и времето за събиране на вземанията.

Топ 5 дистрибутори по оборот в България държат 77,5% дял от пазара за 2020 г., срещу 76,8% за предходната 2019 г., като всички от челната петица имат приходи над 50 млн. лв., сочи докладът.

Според друг анализ на CBN, 25-те водещи ИКТ дистрибутори в България доставят в страната продуктите на над 200 световни марки, като практически осигуряват хардуера, системния софтуер и голяма част от софтуера за защита при изграждане и поддържане на ИТ инфраструктурата в страната.

Коментар