ИКТ бизнесът дава всеки 11-ти лев от заплатите у нас

Компаниите от ИКТ сектора у нас плащат най-много осигуровки, в сравнение с останалите бизнеси, и са отговорни за всеки 11-ти лев заплати в страната, по данни на CBN.

Оперативните приходи на ИКТ бизнеса у нас през 2013 г. възлизат на 80% от брутния вътрешен продукт на страната през далечната 1991 г., е любопитната статистика, публикувана от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

БВП на България преди 22 години е бил 8,1 милиарда долара. За сравнение, 10 500 компании от ИКТ сектора имат оперативни приходи от 6,5 милиарда долара през 2013 г.

Технологичния бизнес е продал продукти за 2,2 милиарда долара, като само компютърните услуги, фактурирани от 2200-те компании в сегмента, са на стойност 1,06 млрд. лева ($720 млн.).

Всеки 11-ти лев като заплата в България се дава от компания от ИКТ бизнеса. Нещо повече – технологичната индустрия е най-големият вносител на осигуровки (социална политика, пенсии и майчински) с 6% дял от всички бизнеси в България, сочат резултатите от наскоро приключилото изследване на CBN.

Анализаторската компания е установила, че компаниите от ИКТ бранша са регистрирани и владеят цели 23 икономически дейности по класификатора на Eurostst – NACE Rev.2 (European Classification of Economic Activities).

Коментар